- Unge skal turde kaste sig ud i det

Færre unge vælger bøgerne i stedet for den tidligere obligatoriske rygsæk-tur til fjerne lande. Århusiansk professor advarer.

Færre rygsække bliver pakket til backpackingturen, og færre orlovs-anmodninger bliver afleveret på de danske studiesteder. Studerende kommer nemlig hurtigere gennem uddannelsessystemet end før, idetsabbatårene bliver færre og studiepauserne bliver kortere. Det visertal fra Undervisningsministeriet, skriver Urban.

Unge på videregående uddannelser i 2008 var hurtigere til at komme i gang med deres uddannelse end tidligere, viser tallene. På Københavns Universitet (KU) er gennemsnitsalderen for eksempel faldet med et årfra 2004 til 2009.

- Vi kan se en klar tendens til, at de nye studerende er yngre end før,og fra 2004 til 2009 er gennemsnitsalderen på en nyoptagen faldet fra22 til tæt på 21 år, siger Claus Nielsen, studiechef på KU.

Ministeriets tal viser også, at de studerende i gennemsnit er blevetfem måneder hurtigere til at gennemføre deres uddannelse. I 2005 brugte de i gennemsnit 51 måneder mere end den normerede studietid.Det tal var i 2008 faldet til 46 måneder.

- De studerende er mere effektive end tidligere. Fra universitetetsside har vi haft øget fokus på vejledning, automatisk eksamenstilmelding ved kursustilmelding og specialekontrakter, siger Claus Nielsen til Urban.

Selvom det samfundsmæssigt er fornuftigt og godt, at de unge skyndersig ind på uddannelserne, så skal de også huske at være kritiske. Det mener ungdomsforsker ved Aarhus Universitet Søren Østergaard:

- Unge spænder mellem tryghed og intensitet. Tryghed er uddannelse, ogintensiteten strækker sig kun til fester i weekenden og en rejse i nyog næ. Men de unge skal altså også turde at kaste sig ud i det, baskemed ørerne og turde prøve nogle andre ting end bare at værestuderende.

Kilde: Urban