Udspil om arbejdspligt møder kritik: - Der er ingen, der vil sige nej til et arbejde

Regeringens nye udspil om 37 timers arbejdspligt møder kritik fra dem, som indsatsen er rettet imod.

Titel på Ilham Mohamed ændret
Det har tidligere fremgået, at Ilham Mohamed har udtalt sig på vegne af Bydelsmødrene. De har dog ikke nogen mening om regerings udspillet, og titlen på Ilham Mohamed er ændret til, at hun er ansat ved Helhedsplanen Gellerup.

Tirsdag præsenterede regeringen et nyt udspil, der skal sikre, at borgere med det, som regeringen i sit udspil kalder et integrationsbehov, i højere grad kommer i job. Tiltaget møder dog kritik fra netop dem, som det er henvendt imod.

Indsatsen er målrettet ikke-vestlige kvinder, som skal omfattes af en 37-timers arbejdspligt, hvis de er på en offentlig forsørgelse.

Ilham Mohamed er ansat ved Helhedsplanen Gellerup. Hun mener ikke, at de 37 timers arbejdspligt kommer til at hjælpe.

- De (kvinderne red.) siger, at det er ikke fordi, at de ikke vil arbejde. Det er fordi, det er svært for dem at finde job. Folk skal ikke sidde derhjemme, de skal have et arbejde, men der er ingen, der vil sige nej til et arbejde, siger Ilham Mohamed til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at det nye tiltag presser kvinderne, og at det kan risikere at forværre deres situation, i stedet for at forbedre den.

- Vi er mennesker, der er ingen, der gider at blive presset. Så bliver vi syge, siger Ilham Mohamed.

Så mange bliver berørt

Skal kigge på alternative løsninger

Ilham Mohamed mener, at der skal laves andre tiltag for at hjælpe de kvinder, der har svært ved at komme i arbejde.

- Man skal tale til folk, sige ”hvad kan vi gøre?”. Ikke bare, at vi gerne vil straffe dig, hvis du ikke gør det her, det her og det her. Det synes jeg ikke er i orden, siger hun.

Ilham Mohamed peger på, at der er andre årsager til, at kvinderne ikke kan komme i arbejde.

I forslaget har regeringen fremlagt et bud på, hvordan en typisk uge med 37-timers arbejdspligt kan se ud.
I forslaget har regeringen fremlagt et bud på, hvordan en typisk uge med 37-timers arbejdspligt kan se ud. Foto: Finansministeriet

- De har måske ikke den kvalifikation, som arbejdsgiveren gerne vil have. De taler måske ikke godt dansk. Det her udspil giver hjælp til arbejdsgivere, ikke til kvinderne, siger hun.

TV2 ØSTJYLLAND fik tidligere mandag en kommentar fra Kristian Würtz (S), Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune. Han fortalte i et skriftligt svar, at han var bekymret over udspillet.

- Sådan en indsats kræver ressourcer, hvis den reelt skal føre til, at de ledige opnår kompetencer, så virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for, og flere kommer i job. Derfor håber jeg, at regeringen nu vil gå i dialog med kommunerne om finansieringen af de nye tiltag, så vi kan sikre gode indsatser, der skaber resultater.

Hvis du taler dårligt dansk og ikke arbejder, skal du fremover lave 37 timers nyttearbejde om ugen, hvis du vil blive ved med at modtage kontanthjælp. Så klar er meldingen til borgere med udenlandsk baggrund i regeringens udspil til en beskæftigelsereform, der skal få tusindvis af ledige i arbejde. Det er helt rimeligt, mener Socialdemokratiets familie- og socialordfører, Camilla Fabricius (S).