Solveig laver kopper, som kun de modige tør sætte på bordet

Keramikeren Solveig Stilling designer læbekopper. Det er dog langt fra alle, der får et smil frem, når de ser dem.

For fem år siden stod keramikeren Solveig Stilling højgravid i Aarhus og ventede på en bus.

Forbi hende kørte en bus, som var klistret ind i banner. På bannerne var der billeder af det, som hun betegner som ’små, flotte, perfekte bryster’.

- Reklamen provokerede mig helt vildt. Der stod jeg højgravid med en lille pige i maven, og jeg kom til at tænke på, hvad det er for et mediebillede, hun vil blive præsenteret for. Er det ok, at min datter skal se på det, tænkte jeg. Det kommer ind under huden på os, uden vi har sagt ja til det, siger Solveig Stilling til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Den er til dem, som tør udfordre grænserne for, hvad der er passende. Og til dem som ser skønhed i alt, hvad kvinden nu er.

Solveig Stilling, Aarhus

Det satte tankerne i gang hos Solveig Stilling. Hun tænkte, så det knagede. Hvordan kunne hun være med til at ændre det billede, som hendes datter vil blive præsenteret for, spurgte hun sig selv.

Hun ville bruge sit arbejde som keramiker og lave noget, som kunne provokere folk lige så meget, som busreklamen havde provokeret hende. Noget, der var lige så meget ’in your face’. Noget, der kunne skabe debat og give nogle anderledes samtaler ved middagsbordet.

- Det gav mig idéen til at lave en kop med en tissekone på, for det er jo virkelig ’in your face’, og provokerende. Det er den slags kop, der får den rigtige debat på bordet, siger Solveig Stilling til TV2 ØSTJYLLAND.

Læbekoppen er en del af kollektionen ’Free Woman’. 
Læbekoppen er en del af kollektionen ’Free Woman’.  Foto: Studio Aarhus

"Min mor nægter at drikke af den"

Og sådan blev den helt særlige og kontroversielle kop ’læbekoppen’ født. 

- Læbekoppen er en hyldest og en kommentar til kvindekroppen. Den er til dem, som tør udfordre grænserne for, hvad der er passende. Og til dem som ser skønhed i alt, hvad kvinden nu er. Den er kun for de modige, siger Solveig Stilling til TV2 ØSTJYLLAND. 

Solveig Stilling har netop kastet sig ud i at leve som keramiker på fuldtid. 
Solveig Stilling har netop kastet sig ud i at leve som keramiker på fuldtid.  Foto: Studio Aarhus

Solveig Stilling står bag keramikvirksomheden Studio Aarhus, som hun har drevet på hobby-basis i fem år. Denne måned har hun dog valgt, at hun fremover vil drive virksomheden på fuld tid.

Én af de første ting, hun producerede, var læbekoppen, og hun oplever især, at det er unge kvinder, der køber koppen til deres veninder, mens den ældre generation synes, koppen er for meget af det gode.  

- Jeg elsker at have koppen med på markeder, for der kan jeg se, at folk – især de ældre – hvisker om koppen, peger på den, og bliver provokeret. Jeg synes, det er fantastisk, at nogen bliver provokeret af den. Min egen mor nægter at drikke af den, siger Solveig Stilling til TV2 ØSTJYLLAND.

En hyldest til hele kvindekroppen

Solveig Stilling laver også mere neutrale kopper, som de fleste tør sætte på bordet, men i det meste af det hun laver, er kvindekroppen i fokus. 

Hun har blandt andet lavet en række todelte kopper, hvor kvindekroppen er skitseret.  

- Det hele kom sig nok af, at jeg er blevet mor, og jeg fandt ud af, at ens krop ændrer sig. Så tænkte jeg, hvordan kan jeg lave en hyldest til vores kvindekroppe? Som kvinder har vi jo mange faser i vores krop, og det er jo helt fantastisk, siger Solveig Stilling.

Her ses de tre kvindekroppe-kopper, som er lavet i todelte kopper.
Her ses de tre kvindekroppe-kopper, som er lavet i todelte kopper. Foto: Studio Aarhus

De tre kvindekroppe-kopper, som hver især består af to kopper, der er stablet, viser ’selfiedronning’, ’mor-barn’ og ’uden filter’.

- ’Uden filter’ er en dejlig, frodig dame, med appelsinhud, og det er vigtigt, vi også hylder den krop, siger Solveig Stilling til TV2 ØSTJYLLAND.

Solveig Stilling laver meget andet end kopper. Når hun slipper kreativiteten løs, elsker hun at lave skulpturer, og hun har netop nu en skulptur på vej, som går i tråde med sexisme-debatten, som kører netop nu.

Kopper til Støt Brysterne

De seneste år er der flere keramikere, der ligesom Solveig Stilling, laver keramik, der har fokus på kroppen. Heriblandt Andrea Mikkelsen fra Aarhus.

Hun driver keramikværkstedet ’Patteriet’, hvor hun laver kopperne, som hun kalder for ’brystebeholdere’. Hun har lavet dem, fordi hun mener, det er vigtigt at vise, at kvinder ser forskellige ude.

- Jeg kan godt lide at være ærlig, og det er jo det, det er. Vi er alle sammen forskellige, og vi skal alle sammen acceptere hinanden, som vi er, sagde Andrea Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND sidste år.

Andrea Mikkelsen er indehaver af 'Patteriet'.
Andrea Mikkelsen er indehaver af 'Patteriet'.

En dag blev hun kontaktet af Støt Brysterne, som gerne ville lave en konkurrence, hvor man kunne vinde en af hendes kopper.

- Jeg var meget ærlig omkring det til Støt Brysterne, at det bare var en hobby, men de sagde, at det var lige i deres ånd, sagde Andrea Mikkelsen.

I dag er det ikke ’bare’ en hobby for Andrea Mikkelsen. Ligesom Solveig Stilling er hun gået all in på at lave keramik, som sætter fokus på at vise kvindekroppen, præcis som den er.

Denne kop lavede Andrea Mikkelsen i anledning af Knæk Cancer-ugen på TV2.
Denne kop lavede Andrea Mikkelsen i anledning af Knæk Cancer-ugen på TV2.
corona test

Næsthøjeste smittetal: Yderligere 1367 coronatilfælde i Danmark

Vangdalen Randers

Stribevis af småbrande: Beboere frygter det går galt

Breaking
corona test podning

Styrelse: Flere skal selvisoleres og testes efter tæt kontakt til smittet

Sigurd har siden april været igennem diverse undersøgelser for at få svar på, hvad han fejler

Hvad er der galt med min baby? Mor søger hjælp

parkeringsbøde parkeringsafgift p-bøde p-afgift parkering

Kommune vil sprede handlen: Undgå trængsel og larm og få gratis parkering

Anne-Mette Jensen blev onsdag udsat for et tricktyveri

Anne-Mette udsat for tricktyv - men så tog en gruppe mænd affære