Sarah fik alle beboere uskadte ud af brændende bygning - undtagen én

38-årige Sarah er chokeret over, at flere ikke gjorde noget, da der var brand i opgang. En mand er i kritisk tilstand på Rigshospitalet

Sarah Cecilie Bendix Thostrup råbte og skreg og bankede på døre, da der var ild i lejlighed i boligblokken overfor hendes.

Sarah Cecilie Bendix Thostrup sad søndag aften i sin underbos have, da hun blev gjort opmærksom på, at der var noget galt. Helt galt.

Sarah bor i Kalmargade 34 i Aarhus. Der var voldsom brand i en lejlighed i nummer 30. 

- Jeg løb straks derover, fordi dem, der bor der, ikke kunne se, hvad jeg kunne se. Deres soveværelser vender ud mod min side, og mange sad ude på deres terrasser på den anden side, siger Sarah Cecilie Bendix Thostrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Hans hænder var helt forbrændte, og det var hans ansigt også. Der kom røg fra hans krop.

Sarah Cecilie Bendix Thostrup

På vej over gaden ringer hun 112. Det gør hun præcist klokken 20.27, hvor Østjyllands Politi modtager en anmeldelse om brand i en lejlighed på Kalmargade.

Da hun kommer frem til opgangen, starter Sarah sin egen redningsaktion.

- Jeg banker på alle dørene i opgangen og råber, at der er brand. Er du tosset, jeg råbte igennem. Jeg har ondt i halsen i dag, og mine knoer er helt røde, siger Sarah Cecilie Bendix Thostrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Slemt forbrændt mand

Branden er brudt ud i den øverste lejlighed i boligblokken. Der er meget røg i opgangen, og Sarah sender to mænd op til den lejlighed, hvorfra ilden kommer.

Da Sarah ser den mand, der er blevet reddet ud af lejligheden, er det et skræmmende syn, der møder hende.

- Hans hænder var helt forbrændte, og det var hans ansigt også. Der kom røg fra hans krop. Ham, der fik ham ud, sagde, at han havde ild i håret, da de kom ind i lejligheden, siger Sarah Cecilie Bendix Thostrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Der sagde jeg bare: 'Nej, du skal ikke tisse, du skal bare ud nu'.

Sarah Cecilie Bendix Thostrup

Sarah beretter, at hun løbende er i kontakt med politi og brandvæsen, der uafhængigt af hinanden spørger hende, om hun har fået alle ud af boligblokken.

- Det var vildt frustrerende, for jeg vidste det ikke. Hvis de ikke kom ud, så havde jeg været der, uden at de kom ud, og så ville det være min skyld, siger hun.

Klokken 21 søndag oplyste politiet, at branden i Kalmargade var under kontrol. Brandvæsenet måtte bruge en kran for at få 53-årig mand ud af sin lejlighed.

'Jeg skal lige tisse'

Flere af de folk, som Sarah prøver at få ud af deres lejligheder, reagerer uhensigtsmæssigt, lyder det fra den 38-årige aarhusianer.

- Der er mange, der går ud, men mange reagerede meget langsomt. Mange ville lige ordne ting, og en sagde, at hun lige skulle tisse. Der sagde jeg bare: 'Nej, du skal ikke tisse, du skal bare ud nu', fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Der var en dame, der skulle lede efter sit kæledyr, og jeg ved godt, at jeg ville gøre det samme selv, men det er altså frustrerende at være den, der hjælper, og folk så vender om og går ind i deres lejligheder igen.

Hvis der nu er brand i min boligblok, så vil jeg fandeme gerne have, at folk reagerer.

Sarah Cecilie Bendix Thostrup

En mors værste frygt

Sarah er dagen efter branden chokeret over den tilbagelænede holdning, hun blev mødt med, i forbindelse med branden i Kalmargade.

- Der stod rigtig mange mennesker og kiggede, og der kunne de måske godt have tænkt: 'Skal vi ikke lige hjælpe hende den lille blondine, der løber rundt', siger Sarah Cecilie Bendix Thostrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Det var her på Kalmargade i Aarhus, at der søndag udbrød brand i en lejlighed. Foto: Google Maps

Hun er mor til fire og har selv boet i sin lejlighed i Kalmargade i 12 år. Gennem årene har hendes værste frygt været en brand i opgangen.

- Hvis der nu er brand i min boligblok, så vil jeg fandeme gerne have, at folk reagerer og får trykket på de alarmknapper, der er i vores opgang. Jeg bor på første sal, og jeg tror næsten, jeg havde kastet mine børn ud ad vinduet, hvis der var ild i en lejlighed i min opgang, siger hun.

Jeg synes, at nogle mennesker bør tænke lidt over, hvordan man skal reagere i en nødsituation.

Sarah Cecilie Bendix Thostrup

53-årig mand overført til Rigshospitalet

Søndag aften klokken 21 oplyste Østjyllands Politi, at branden i lejligheden i Kalmargade var under kontrol.

- Jeg er glad for, at der ikke skete flere noget, og at branden blev inddæmmet i den ene lejlighed, siger hun og tilføjer: 

- Jeg synes samtidig, at nogle mennesker bør tænke lidt over, hvordan man skal reagere i en nødsituation.

TV2 ØSTJYLLAND kunne søndag fortælle, at en person var blevet fløjet til brandsårsafdelingen på Odense Universitetshospital i forbindelse med branden i Kalmargade.

Det drejer sig om beboeren i den lejlighed, der var ild i. Der er tale om en 53-årig mand, der nu er overført til Rigshospitalet, oplyser politiet.

- Vi har fået at vide, at han er overført til Riget og ligger på intensiv på grund af omfanget af de skader, han har, siger vagtchef Bo Christensen hos Østjyllands Politi mandag aften til TV2 ØSTJYLLAND.

Besøg af brandoffers børn

Sarah Cecilie Bendix Thostrup fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at hun mandag har haft besøg af den 53-åriges søn og datter. De kom for at takke Sarah for hendes indsats og fortælle hende om, hvordan faren har det.

Ifølge Sarah Cecilie Bendix Thostrup har mandens børn fortalt hende, at deres far ligger i kunstigt koma, og at branden formentlig skyldtes, at han havde prøvet at slukke en frituregryde ved at pøse vand på den. 

At branden skulle skyldes ild i en frituregryde er ikke bekræftet af Østjyllands Politi.