Politikerne vil rive ned - men det koster på klimaregnskabet

Det boner langt mere ud på CO2-regnskabet at rive ned fremfor at renovere. Alligevel er det det, man vil i Aarhus, og det undrer arkitekt.

Skal man nå sine klimamål og reducere CO2-udledningen, er det en meget dårlig ide at rive boligblokke ned. 

- Vi synes jo, at når vi står i en klimakrise, at det vil være fuldstændig tåbeligt at nedrive en masse boligblokke, siger Trine Lybech, projektleder i Arkitektforeningen Østjylland. 

Men alligevel er det netop det, Aarhus Kommuen har tænkt sig at gøre i Gellerup.

Men kommunen bør i stedet forholde sig til, at nedrivning frem for ombygning er en katastrofe for klimaet.

- Jeg synes jo ikke, det harmonerer med den vision om at være 70 procent mindre CO2-afhængig i 2030, lyder det fra arkitekten.

Udleder 50 procent mere

Arkitektforeningen har med partnerskabet Renovering på Dagsordenen bedt Rambøl regne på forskellene mellem nedrivning og renovering.

- Det viser sig faktisk, at det udleder 50 procent mere CO2, når vi river ned frem for at renovere en bygning, fortæller Trine Lybech.

I Gellerupparken rives blokke ned, for blandt andet at leve op til regeringens ghettoplan, hvor der blandt andet står, at almene familieboliger kun må udgøre 40 procent i de hårdeste ghettoområder.  

trine lybech
quote
Jeg synes jo ikke, det harmonerer med den vision om at være 70 procent mindre CO2-afhængig i 2030.
Trine Lybech, arkitekt

Men det er altså langt smartere at bygge om og renovere. 

- Der er jo mange, der godt kan lide at bo her. Så hvorfor skal vi ikke i stedet for at rive dem ned, så transformere dem, omdanne dem, gøre eksempelvis udearealerne mere attraktive og fortættet rundt omkring? spørger arkitekten.

Hun tror ikke på, at arkitekturen skaber en ghetto eller ej. 

- Selvfølgelig er der også arkitektoniske virkemidler, der kan reducere ghettofølgevirkningerne, men det er ikke det ene ansvar. Der er mange sociale ansvar, der ikke handler om arkitektur, siger Trine Lybech.

Skulle gøres noget under alle omstændigheder

Borgmester Jacob Bundsgaard har tidligere over for Politiken forklaret, at der er en række forhold, som gør det vanskeligt at bevare bygningerne:

- Bygningerne er ikke specielt bæredygtige, de er ikke energieffektive, så der skulle under alle omstændigheder gøres noget, har borgmesteren sagt til avisen

I netop Gellerupparken er der også flere steder renoveret og bygget om frem for revet ned, og ved den ikoniske B er der havde en nedrivning kostet 300 procent mere CO2 end renoveringen. 

Renoveringen af blokken her har sparet gevaldigt på CO2-udledningen i forhold til nedrivning.
Renoveringen af blokken her har sparet gevaldigt på CO2-udledningen i forhold til nedrivning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Alligevel bliver de seks blokke revet ned. Det vedtog byrådet tidligere på måneden, selvom det for en stund blev sparket til hjørne. De seks boligblokke er i 4,5 etager, som tilsammen indeholder 360 almene lejligheder.