Aftale på plads: 600 boliger rives ned i Gellerup og Toveshøj

Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening har indgået en aftale om nedrivning af boligblokke.

400 boliger skal rives ned i Gellerup og 200 i Toveshøj. Beboerne bliver orienteret tirsdag. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

Tirsdag modtager beboerne i Gellerup og Toveshøj et brev i deres postkasse. Det indeholder den aftale om nedrivning af boligblokke, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune netop har indgået.

I aftaleteksten står der, at 600 boliger skal rives i løbet af 10 år. 400 i Gellerup og 200 i Toveshøj.

Og det er ikke ligefrem det resultat, formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, havde håbet på. 

Læs også Frustrerede beboere i Gellerup afviser enhver form for nedrivning

- Nej, jeg er ikke glad for den. Jeg synes, den er for hård. Vi havde foreslået, at et væsentligt lavere antal boliger skulle nedrives, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter omstændighederne mener han dog ikke, at de kunne have fået en bedre aftale.

Kommunen har brugt den magt, de nu har i forhold til lovgivning til at presse os. Så vi kunne ikke opnå noget bedre end det her.

Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforeningen

- Kommunen har brugt den magt, de nu har i forhold til lovgivning til at presse os. Så vi kunne ikke opnå noget bedre end det her, siger Keld Albrechtsen.

I Gellerup ligger det fast, hvilke boliger der skal rives ned. Beboerne vil blive orienteret skriftligt i løbet af tirsdag, og derefter vil offentligheden også få at vide, hvilke blokke det drejer sig om.

Læs også Danskere står i kø for at flytte ind i ghetto

Det er kommunens plan, at nedrivningen skal gå i gang 2021. Men Keld Albrechtsen har sine tvivl om, hvorvidt den tidsplan vil holde.

01:45

VIDEO: - Folk er ramte. Det er deres hjem. Det er deres hjem. Sådan lød det fra formanden for Gellerupparken, Brabrand Boligforening, Abdinasir Jama i sidste måned, da beboere mødtes for at drøfte kommunens planer om nedrivning.

Luk video

- Det vil kræve, at alle brikker i planlægningsprocessen falder rigtigt. Og det er min erfaring, at der er mange brikker, der kan falde forkert i sådan en proces, siger han.

I Toveshøj er det endnu uvist, hvilke 200 boliger det drejer sig om. Det vil først blive besluttet i 2023. 

Nej, jeg er ikke glad for den. Jeg synes, den er for hård. Vi havde foreslået, at et væsentligt lavere antal boliger skulle nedrives.

Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforeningen

Aftalen mellem Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune skal formelt godkendes af byrådet og boligforeningens repræsentantskab. Det vil ske den 27. maj, og herefter bliver aftalen sendt til ministeriet. 

Borgmester: - Nedrivningen er nødvendig

Selvom utilfredsheden er stor i boligområderne og hos Brabrand Boligforening, slår borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), fast, at de upopulære nedrivninger ganske enkelt er nødvendige.

- Jeg er glad for, at der på trods af uenighederne, nu er landet en aftale, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Nedrivningen af boligblokke i Gellerup sker, for at Aarhus Kommune kan leve op til regeringens ghettoplan. I den står der, at almene familieboliger kun må udgøre 40 procent i de hårdeste ghettoområder.

- Vi kommer til at lave nogle markante forandringer i Gellerup og Toveshøj, som har som mål at skabe bedre livsmuligheder for dem, der bor i området, og det har været helt afgørende for mig, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Nedrivningen af boligblokke i Gellerup sker, for at Aarhus Kommune kan leve op til regeringens ghettoplan. I den står der, at almene familieboliger kun må udgøre 40 procent i de hårdeste ghettoområder.

 

Sådan skal området udvikle sig

  • De boligblokke der får lov til at bestå, vil blive renoveret i høj kvalitet, da det er kommunens mål, at alle boliger i Gellerup og Toveshøj bliver attraktive boliger på det aarhusianske boligmarked.
  • Der vil blive bygget omkring 900 nye private boliger i området. Herunder rækkehuse, der skal tiltrække nye typer af beboere.
  • Der er planer om 17.000 kvadratmeter erhverv (udover allerede planlagte projekter)
  • Der etableres en bydel med tre nye kvarterer: Karen Blixen-kvarteret, Trille Lucassen-kvarteret og Toveshøjkvarteret. De tre kvarterer vil få hver deres identitet og karakteristika.
  • Der vil samlet set komme flere boliger i området end i dag. Målet er, at der i 2030 bor 9000 mennesker i området mod de 5000 i dag.