Politikere ønsker flere svar i knivsag på psykiatrisk hospital

Flere politikere ønsker svar på, hvordan et knivstikkeri på psykiatrisk afdeling i Risskov kunne finde sted

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har efter opfordring fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten bedt om at få lavet en redegørelsen af, hvad der skete, da en 70-årig indlagt på Psykiatrisk Hospital blev stukket med en kniv på afdelingen. Arkivfoto.

Region Midtjylland skal redegøre for sagen, hvor en 70-årig patient for nylig blev stukket i øjet med en bordkniv på det psykiatriske hospital i Risskov. Det mener Dansk Folkeparti. Andre partier bakker op.

- Jeg synes, det er vigtigt at få at vide, hvad der er sket. Kunne man have forebygget det bedre? Hvorfor har en patient adgang til en kniv? Og var patienten overhovedet placeret på den rigtige afdeling?, siger Karina Adsbøl, medlem af Folketingets Sundheds - og Ældreudvalg for Dansk Folkeparti, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ansat på psykiatrisk hospital: Patient tog kvælertag og sagde 'Jeg dræber dig'

Og hun bakkes op af Enhedslistens psykiatriordfører, Stine Brix.

- Det vigtigste er, at vi forebygger, det sker igen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg synes, det er vigtigt at få at vide, hvad der er sket. Kunne man have forebygget det bedre? Hvorfor har en patient adgang til en kniv? Og var patienten overhovedet placeret på den rigtige afdeling?

Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketingets Sundheds - og Ældreudvalg

Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti, har bedt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om at anmode Region Midtjylland om en redegørelse for hændelsesforløbet i forbindelse med knivstikkeriet. Og det har ministeren, ifølge regionen, allerede gjort.

Læs også Efter knivoverfald på hospital: Her er afdelingens konklusion

TV2 ØSTJYLLAND har gennem flere dage forsøgt at få en kommentar fra sundhedsministeren. Det har endnu ikke været muligt. Til gengæld oplyser kommunikationschef i psykiatrien i Region Midtjylland, Jens Flensted-Jensen, i dag til TV2 ØSTJYLLAND, at regionen har modtaget en henvendelse fra Sundheds - og Ældreministeriet om en beskrivelse af hændelsesforløbet.

- Vi leverer naturligvis de ønskede informationer, skriver han i en SMS til TV2 ØSTJYLLAND.

Udskrevet - men stadig chokeret

Episoden skete den 20. maj på afdeling P2 på Psykiatrisk Hospital, Risskov. Her gik en patient pludselig til angreb med en bordkniv på en 70-årig medpatient, som blev stukket i øjet. Den 70-årige, der er benamputeret, sad på det tidspunkt i sin kørestol på gangen umiddelbart uden for sin stue.

Læs også 70-årig ben-amputeret stukket i øjet på psykiatrisk hospital

Efter angrebet blødte den 70-årige patient fra øjet. Han blev undersøgt på Aarhus Universitetshospital, hvor det blev konstateret, at synet ville blive bevaret.

Senere samme dag blev patienten sendt tilbage til det psykiatriske hospital. Dog til en anden afdeling. Det oplyser den 70-åriges bror, Svend Andersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt, vi har den optimale sikkerhed omkring de patienter, der er indlagt.

Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketingets Sundheds - og Ældreudvalg

Svend Andersen oplyser desuden, at broderen nogle dage senere blev udskrevet fra det psykiatriske hospital.

- Men han er stadig noget chokeret over episoden, siger Svend Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Patienten, som overfaldt den 70-årige, blev efter episoden overført til retspsykiatrisk afdeling.

20. maj gik en patient pludselig til angreb med en bordkniv på en 70-årig medpatient, som blev stukket i øjet. Foto: Jens Thaysen - Ritzau Scanpix

Hvordan kunne det ske?

Selvom den 70-årige patient slap med skrammer og et chok, og de ansatte på afdelingen, ifølge afdelingsledelsen, håndterede overfaldet efter bogen og forhindrede, at situationen eskalerede yderligere, skal episoden ikke bagatelliseres, mener Dansk Folkeparti.

Læs også Oftere kampklædt politi på psykiatrisk hospital: Stjæler tid fra politiarbejdet

- Gudskelov gik det ikke værre. Men det kunne det måske have gjort. Og det er jo dramatisk nok i sig selv. Det er vigtigt, vi har den optimale sikkerhed omkring de patienter, der er indlagt. Det vigtigste er, at vi er sikre på, at der fremadrettet er de helt rigtige retningslinjer og procedurer for, hvordan vi bedst undgår den slags, siger Karina Adsbøl.

Allerede samme dag, som overfaldet skete, meddelte ledelsen på Psykiatrisk Hospital, at der var iværksat en rutinemæssig analyse af hændelsen, og at sagen var meldt til politiet.

Læs også Forfærdet SIND-formand efter knivstikkeri i Risskov: Det må ikke ske

I dag oplyser ledende overlæge, Merete Bysted, at analysen er færdig. Her konkluderes det blandt andet, at personalet har handlet professionelt og i tråd med de retningslinjer, der er på området.

Der er også iværksat en ny undersøgelse, der, ifølge Merete Bysted, skal omfatte hændelser fra psykiatri - og socialområdet i hele Region Midtjylland.

04:21

VIDEO: l 2017 blev politiet i gennemsnit kontaktet af Psykiatrisk Hospital i Risskov 10 gange om ugen. Indslaget blev sendt 3. maj 2018.

Luk video