70-årig ben-amputeret stukket i øjet på psykiatrisk hospital

Søndag formiddag blev den 70-årige kørestolsbruger Viggo Andersen overfaldet på Psykiatrisk Hospital. Broren er dybt chokeret over hændelsen.

Psykiatrisk Hospital i Risskov dannede pinsesøndag rammen om et knivstikkeri mod en 70-årig. Arkivfoto.

- Det er meget voldsomt. Min bror er blevet stukket i øjet af en anden patient. Min bror siger, at overfaldsmanden sagde, han skulle have stukket begge øjne ud.

Det er en meget chokeret Svend Andersen, der søndag taler over telefonen fra skadestuen.

70-årige Svend Andersen bor egentlig i København, men for tiden holder han til i Aarhus, fordi hans tvillingebror, Viggo Andersen, er alvorligt syg og indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Det har han været flere gange, men søndag formiddag går det helt galt.

Læs også Unge drenge overfaldt 19-årig med knytnæveslag og læderbælte

Angreb med bordkniv

En anden patient på afdeling P2, hvor Viggo Andersen er indlagt, går med en bordkniv til angreb på den 70-årige. Viggo Andersen, der har fået amputeret begge ben, sidder på det tidspunkt i sin kørestol på gangen umiddelbart uden for sin stue.

Jeg tænkte: ’Det kan ikke passe. Det kan ikke være rigtigt’

Svend Andersen, bror

Hvad der præcis er gået forud for episoden, kan Svend Andersen ikke få ud af sin bror, der er meget chokeret over det, der er sket.

- Han er meget ked af det og han er bange, fortæller Svend Andersen, der under interviewet med TV2 ØSTJYLLAND også selv bryder grædende sammen i telefonen.

Læs også Ansat på psykiatrisk hospital: Patient tog kvælertag og sagde 'Jeg dræber dig'

Dybt berørte

Psykiatrisk Hospital bekræfter formiddagens hændelse over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg kan bekræfte, at der er en patient, der har overfaldet en anden patient med en bordkniv på et af vores sengeafsnit, siger ledende overlæge Merete Bysted på Afdeling P på Psykiatrisk Hospital i Risskov, der af hensyn til de involverede ikke kan gå i detaljer om forløbet.

- Det har berørt os alle meget dybt og vi tager det alvorligt både i forhold til den patient, der blev overfaldet, men også i forhold til de andre patienter på afdelingen.

Læs også Psykiatriske patienter går hjem uden helbredelse

Analyserer hændelsen

Men heller ikke overlægen kan søndag eftermiddag kaste lys over, hvad der førte til, at Viggo Andersen blev overfaldet.

Psykiatrisk Hospital er i øjeblikket ved at undersøge, hvad der præcist skete og hvorfor det endte så galt for 70-årige Viggo Andersen.

- Vi har anmeldt hændelsen til politiet og er også selv ved at undersøge, hvad der præcist skete. Det gør vi altid, når der sker den slags. Så analyserer vi det i detaljer for at drage læring af det, siger Merete Bysted.

Læs også Mor til psykisk syg: Uhyggeligt når politiet er indblandet

Bløder fra øjet

Umiddelbart efter overfaldet bliver Viggo Andersen sammen med en social- og sundhedsassistent fra afdelingen kørt til Aarhus Universitetshospital.

Hans bror, Svend Andersen, bliver ringet op fra Psykiatrisk Hospital og får at vide, at hans bror er kommet til skade og er på sygehuset.

- Da jeg hører, at han er blevet stukket med en kniv af en anden patient, bliver jeg rystet. Jeg tænkte: ’Det kan ikke passe. Det kan ikke være rigtigt’, fortæller Svend Andersen.

Svend Andersen kører med det samme efter telefonopkaldet til sygehuset. Det bløder stadig fra Viggo Andersens øje, da tvillingebroren når frem.

- Det er rigtig skidt. Han har smerter, og det dunker i hovedet. Han skal have scannet hovedet, forklarer Svend Andersen.

Heldigvis er det lægernes umiddelbare vurdering, at Viggo Andersen kommer til at bevare synet.

Læs også Politiet søger vidner: 15-årig voldtaget til byfest

Farer ikke op

Ifølge Svend Andersen er hans bror ikke en person, der farer op, så han har svært ved at se, at Viggo Andersen på nogen måde selv skulle have fremprovokeret det, der er sket.

- Han er psykotisk på den måde, at han lukker helt ned og hverken spiser eller drikker, fortæller Svend Andersen.

Viggo vil ikke ind på hospitalet mere. Han er bange.

Svend Andersen, bror

Ifølge overlæge Merete Bysted håndterede personalet på afdelingen overfaldet helt efter bogen.

- Vores procedure er sådan, at personalet i sådanne situationer straks skal forsøge at forhindre, at der sker noget. Kan de, der er på afsnittet, ikke selv få styr på situationen, så har vi nogle alarmsystemer, hvor de kan tilkalde hjælp, fortæller Merete Bysted.

- I forbindelse med overfaldet i dag har personalet håndteret det hele professionelt.

Læs også Ung pige blev bedøvet, voldtaget og tatoveret

Ledsaget af politiet

Patienten, som overfaldt Viggo Andersen, er blevet overført til retspsykiatrisk afdeling.

- Vi har øget sikkerheden omkring den patient, der overfaldt den anden patient, fortæller Merete Bysted, som samtidig understreger, at hun ikke kan gå ind i konkrete patientsager.

- Generelt er det sådan, at vi beder retspsykiatrien om hjælp, når nogen er så farlige, at de overfalder andre. I sådanne tilfælde beder vi politiet om at ledsage patienterne over i retspsykiatrien.

Vil ikke tilbage

Ifølge Svend Andersen bliver hans bror Viggo formentlig udskrevet fra Aarhus Universitetshospital allerede senere søndag, og skal så løbende gå til tjek for at lægerne kan se, at øjet heler som det skal.

Problemet er bare, at Viggo Andersen er rædselsslagen ved tanken om at skulle tilbage til Psykiatrisk Hospital, hvor han blev overfaldet.

 - Viggo vil ikke ind på hospitalet mere. Han er bange. Det var en meget voldsom oplevelse for ham, og jeg er også meget rystet, fortæller Svend Andersen.

Det har Psykiatrisk Hospital fuld forståelse for. Viggo Andersen bliver derfor tilbudt en plads på et andet afsnit.

- Generelt sørger vi for, at patienter, der er blevet overfaldet på afsnittene, ikke kommer tilbage til det afsnit, hvor overfaldet skete, forklarer Merete Bysted.