Ansat på psykiatrisk hospital: Patient tog kvælertag og sagde 'Jeg dræber dig'

Volden mod de ansatte på Psykiatrisk Hospital i Risskov er taget til de senere år. Siden 2011 er politiet blevet inddraget oftere og oftere i episoder på hospitalet.

01:11

VIDEO: Volden er blevet hyppigere og voldsommere på arbejdet, fortæller Peter Bugge, der er tillidsmand for sosu-assistenterne på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Patienter, der kaster med ting efter personalet. Patienter, der tager kvælertag på personalet. Patienter, der sparker, slår og bider.

Antallet af voldsomme episoder på Psykiatrisk Hospital i Risskov er ifølge flere ansatte på hospitalet taget til de senere år.

Læs også Regionsrådsformand: Flere penge til psykiatrien midt i sparerunde

- Jeg har arbejdet her i Risskov i 21 år, og der er klart flere voldsomme episoder nu end tidligere, siger Peter Bugge, der er social- og sundhedsassistent og tillidsmand på psykiatrisk i Risskov.

Ifølge tal fra Østjyllands Politi, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, blev politiet sidste år kontaktet 68 gange, fordi der havde været voldelige episoder eller trusler på Psykiatrisk Hospital. Det er mere end en tredobling i forhold 2015.

Ifølge tillidsmanden skal en del af forklaringen findes i, at flere småuenigheder mellem patienter eller ansatte eskalerer og bliver voldelige. Både fordi, patienterne er mere påvirkede af stoffer og fordi de ofte må udskrives tidligere end godt er.

Peter Bugge har selv haft det voldsomme inde på livet utallige gange, men ét tilfælde fra efteråret 2016 har brændt sig særligt fast hos ham. En nat, som fik store konsekvenser for hans kollega.

Læs også Oftere kampklædt politi på psykiatrisk hospital: Stjæler tid fra politiarbejdet

’Jeg slår dig ihjel’

Peter Bugge var på nattevagt. Sammen med sig havde han en kvindelig kollega, der sad vagt ved en patient, som var bæltefikseret. Kollegaen ville give patienten lidt vand. Pludselig greb han fat i hende. Han måtte være kommet delvist fri af bæltet, uden at hun havde opdaget det. Han trak hende ned. Lagde sig oven på hende. Holdt hende for munden, tog kvælertag. Fortalte hende, at han ville slå hende ihjel. Hun fik trykket alarm. Peter Bugge hørte alarmen og kom løbende.

De her episoder og trusler gør, at folk, overvejer deres fremtid. Mange synes, det er for hårdt.

Peter Bugge, sosu-assistent

Patienten råbte: ’Det er djævelen’. Imens kæmpede Peter for at få ham til at slippe sin kvindelige kollega. Peter får vristet patienten væk, men ikke uden mén. Patienten bed ham hårdt i armen, inden situationen kom under kontrol.

- De her episoder og trusler gør, at folk, overvejer deres fremtid. Mange synes, det er for hårdt. For min kollega betød det, at hun ikke længere arbejder i psykiatrien, fortæller Peter Bugge.

Læs også Mor til psykisk syg: Uhyggeligt når politiet er indblandet

Kampklædte betjente

For volden på psykiatrisk i Risskov er også blevet voldsommere. Det siger både Peter Bugge og overlæge på psykiatrisk hospital og regionsrådsmedlem for Psykiatrilisten Mikkel Rasmussen.

- Episoderne er helt klart mere voldsomme nu, end de var for ti år siden, fortæller Mikkel Rasmussen.

- Der har været tilfælde sidste år, hvor politiet kom kampklædte i salatfade med skum og peberspray, fordi en indlagt patient er blevet rigtig voldsom.

Læs også Tilsyn efter endnu et overfald: Bange for at gå på arbejde

Social- og sundhedsassistent Peter Bugge nævner i flæng eksempler på skader, som kolleger har fået efter vold fra patienter i den senere tid.

- Selvom politiet nu kommer oftere og hjælper os, oplever vi fortsat mange skader blandt de ansatte herude, siger Peter Bugge og remser op:

- Kvælningsforsøg, knytnæveslag, spark, bid og brækkede håndled.

Rettelse

Denne artikel er i maj 2018 blevet opdateret med rettelser. Rettelserne er lavet, fordi Østjyllands Politi fandt ud af, at de tal, de i første omgang havde udleveret til TV2 ØSTJYLLAND var trukket forkert fra deres statistikbank. 
De første tal, Østjyllands Politi havde givet aktindsigt i, viste at der fra 2016 til 2017 var sket en femdobling af anmeldelser til politiet fra Psykiatrisk Hospitals adresse i Risskov. De rettede tal viser en mindre stigning på 72 procent fra 2011 til 2017. Østjyllands Politi beklager fejlen.