Ovartaci får livline: Medom beder om hjælp

Aarhus Byråd har afsat penge til driften af Museum Ovartaci, men de penge er betingede af, at også andre vil bidrage

SF’s Thomas Medom har i budgetforhandlingerne ikke lagt skjul på, at Museum Ovartacis overlevelse var et stort ønske for ham.

Det ønske er med budgetforliget kommet et skridt tættere på at gå i opfyldelse, men der skal stadig falde nogle detaljer på plads.

Læs også Medom: For tidligt at sige noget om Ovartaci-overlevelse

Aarhus Byråd har nemlig afsat 1,5 millioner kroner årligt til driften af Museum Ovartaci, men de penge er betinget af, at andre aktører vil bidrage økonomisk til driften. 

Derfor er rådmand Thomas Medom (SF) ude med en bøn.

- Det bør være en fælles, offentlig opgave at bevare en så enestående perle, så der skal lyde en opfordring til både Regionsrådet og Regeringen om, at de ser med lige så stor velvilje på museet, som vi gør i Byrådet, siger Thomas Medom.

Læs også Ovartaci ikke reddet: Men der er politisk velvilje fra byrådet

- Stedet er også meget andet end museum. Det er et sted for kreativ udfoldelse, for læring og uddannelse af børn og unge, og det er en social arbejdsplads for mennesker med særlige behov og brug for støtte. På den måde er museet noget helt exceptionelt, og derfor må det også være en rimelig forventning, at blandt andre stat og region bidrager til driften, siger han. 

Det vides endnu ikke med sikkerhed, hvor mange penge, der skal til for at drive museet videre. Klart står det dog, at der skal tilføjes nogle midler. Mange af dem håber Thomas Medom kan komme fra regionen. 

Læs også Flere arbejder for at bevare Museum Ovartaci

Og samtidig er der en udfordring forbundet med de mange ansatte med psykiske lidelser, der er ansat på særlige vilkår. Der er tale om flere end 30 personer, og kommunen kan ved overtagelse af driften komme i klemme med reglerne om ansættelse af folk på særlige vilkår.

- Vi skal have fundet en anden løsning, så der er nødt til at være et forløb, hvor museum, kommune og region slår sig sammen og får kigget på økonomien, så vi kan finde en konstruktion for de over 30 mennesker på særlige vilkår, siger Thomas Medom til tv2oj.dk.