Østjysk strand i top: Her finder du Danmarks bedste badevand

Friluftsrådet har netop udgivet en liste med de 25 reneste strande i Danmark. En enkelt af dem findes i Østjylland.

Selvom temperaturerne i øjeblikket ikke indbyder til strandture dagen lang, så skal det havkolde sommervejr ikke holde os fra at snuppe en dukkert på en af de reneste strande i Danmark.

Friluftsrådet har netop udgivet en liste over landets 25 reneste strande med Blå Flag og Badepunkt, så de danske solbadere og vandhunde kan se, hvor de skal sætte kursen mod.

En af de strande ligger i Aarhus Kommune, hvor Ajstrup Strand er landet på en 19. plads.

- For at kunne få Blå Flag skal kvaliteten på strandene være i top, og lige meget hvor man ligger på listen, har stranden rigtig godt og rent badevand, fortæller Blå Flag- og Badepunkt-konsulent i Friluftsrådet, Josephine Moe Christophersen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Her kan du se et overblik over landets Blå Flag-strande. 

Vandkvaliteten kan hurtigt ændre sig

Når det Blå Flag og Badepunkt flagrer i vinden over kysten er det tegn på, at badegæster her finder rent badevand.

De danske Blå Flag-strande er kendt for deres høje kvalitet og gode faciliteter, og Badepunkt markerer mindre badesteder med god badevandskvalitet.

På begge mærkningsordninger bliver der hver sommer foretaget kvalitetstjek af badevandet - og udarbejdet en liste over de allerbedste badesteder.

quote Det, der kan gøre, at listen ændrer sig fra år til år, kan være midlertidige forureninger i forbindelse med regnskyl eller lignende.

Josephine Moe Christophersen, Blå Flag- og Badepunkt-konsulent, Friluftsrådet.

Sidste år blev Udbyhøj Strand nordøst for Randers kåret som den strand i Danmark, der havde den suverænt bedste vandkvalitet. I år er Udbyhøj Strand dog ikke at finde på top-25-listen, men stranden har stadig det Blå Flag hejst.

Vandet på Udbyhøj Strand var sidste år så rent, at det næsten kunne drikkes (hvis det altså ikke var saltvand).
Vandet på Udbyhøj Strand var sidste år så rent, at det næsten kunne drikkes (hvis det altså ikke var saltvand).

- Det, der kan gøre, at listen ændrer sig fra år til år, kan være midlertidige forureninger i forbindelse med regnskyl eller lignende.

- Det kan være, at man måske på en strand har haft et år, hvor man har været udsat for en masse regnskyl, der har resulteret i oversvømmelse på kloakkerne. Og så kan der være kommet midlertidige forureninger, som gør at vandkvaliteten i en periode har været dårligere, fortæller Blå Flag- og Badepunkt-konsulent i Friluftsrådet, Josephine Moe Christophersen.

Særligt én landsdel er ren

Danmark er generelt set kendt for en høj kvalitet af badevand, og lige nu har Danmark 174 Blå Flag strande, hvilket er et rigtig højt antal sammenlignet med vores nabolande, oplyser Friluftsrådet i en pressemeddelelse.

Alene i Aarhus har også Bellevue Strand, Moesgård Strand og Den Permanente det Blå Flag hejst, og det samme gælder en række andre østjyske strande.

Men det er især syd på, at de bedste badestrande findes. Som det kan ses af top-25-listen fra 2020, ligger 23 ud af de bedste badestrande målt på vandkvaliteten i Region Syddanmark - i Syd- og Sønderjylland, på Fyn og i Det Sydfynske Øhav.

2020: Blå Flag og Badepunkt top 25

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger

Bauhaus byggemarked

Regeringen dropper tidsbestilling og køsystemer i butikker

IMG_2919

Politikere erkender fejl: Silkeborg Kommune dropper eksplosive prisstigninger på bosteder

IMG_0258

play Længe ventet lyskryds vækker glæde hos både store og små

kvinder fangelejre syrien

play Kvinder i syrisk fangelejr vil hjem til Aarhus: - Vi støtter ikke Islamisk Stat

Lige nu
aarhus airport udvider

liveblog Eksperter vil give vaccinerede danskere lov at tage til udlandet