Fem tips: Sådan bliver din have vildere

Biolog og have-designer Katrine Turner kommer med fem tips til en vildere have.

02:19

VIDEO: Kom med på besøg i Katrine Turnes vilde have i Tivoli Friheden.

Sommeren er over os, og blomsterne står i fuldt flor i de østjyske haver.

Bier, insekter og dyr er meget afhængige af græs, træer og blomster, og derfor kan man med fordel gøre sin have mere vild for at underbygge biodiversiteten. 

I Tivoli Friheden udstiller Katrine Turner en vild have. 

Det fortæller Katrine Turner, der er biolog og have-designer, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Det er virkelig blevet et kæmpe år for vilde haver i år. En vild have er en have, der giver plads til naturen og plads til os, siger hun. 

Herunder kommer Katrine Turner med fem tips til, hvordan man kan gøre sin have lidt vildere. 

1. Vand

Noget af det allervigtigste i en vild have, det er vand. Her har vi lavet et lillebitte vandhul. Det er sådan set bare en murerspand, vi har skåret over. Lidt sten i, så dyrene kan komme op. Hvis man har mere plads, er det rigtig godt med en stor sø, men det her gør også noget. Der mangler simpelthen vand i landskabet. 

2. Gamle træer

En anden ting, der er ret vigtig i en vild have, det er træer - og især gamle træer. Vi er blevet alt for gode til at fælde vores gamle træer, men de indeholder også en helt masse liv. Så behold jeres træer og måske endda gå ind og ødelæg dem en lille smule, så de bliver lidt ældre, lidt hurtigere.

3. Højt græs

En tredje ting, man kan gøre i sin have, er at lade græsset gro lidt. Langt græs er meget bedre end kort græs, og hvis man er rigtig heldig, får man også nogle lækre urter i græsset fx kællingetand. Det kan sommerfuglene bruge, og det er en rigtig lækker larveplante for deres yngel.

4. Næringsfattighed

Vi er blevet så gode til at gøde det hele, at vores små bitte planter har det en smule hårdt. Så det er rigtig fint at lave et lille sandbed inden i sin have. Det kunne være der, hvor der var en terrasse på et tidspunkt eller hvis man har en lille høj eller vold. Den må meget gerne vende mod syd, så man får sol og varme på. Hvis man lægger et par sten, kan det bruges som varmebænk for insekterne, som skal have varme udefra.

5. Danske planter

Det er en rigtig god ide at tænke i danske planter. De er lavet til vores klima og har udviklet sig sammen med vores insekter. Jo flere danske planter, man kan få ind i sin have, jo mere mad har man til de meget trængte bestøvende insekter.