Danmarks bedste badestrand ligger i Østjylland

Østjysk strand er kåret til Danmarks bedste, når det kommer til vandkvalitet.

02:01

VIDEO: Udbyhøj Strand øst for Randers har Danmarks reneste badevand. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Richard Sylvestersen - Ritzau Scanpix

Hvis man skal en tur i bølgen blå og går op i, at badevandet er rent, skal man en tur til Randers Kommune.

Udbyhøj Strand nordøst for byen er nemlig den strand i Danmark, der har den bedste vandkvalitet.

Læs også Stort fald i livredder-aktioner på østjyske strande

Det viser en opgørelse fra Friluftsrådet.

- Det betyder, at man har en minimal risiko for, at man går hjem med en infektion efter at have badet i vandet, siger blå flag-konsulent i Friluftsrådet Bjarne Frandsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortsætter: 

- Det vil sige, at du kan bade uden at skulle tænke specielt meget over, om du får dårlig mave. 

00:36

VIDEO: Der var masser af mennesker på stranden onsdag eftermiddag. 

Luk video

Tilfredse badegæster 

I alt er der 197 strande med blåt flag i landet, hvor der bliver taget mindst 10 badevandsprøver pr. sæson. Her bliver der kigget efter både bakteriemængden og coli-bakterier. Listen er lavet ud fra hvilke strande, der samlet set scorer lavest på begge parametre, og topscoreren ligger altså her i Østjylland. 

Det er da imponerende, at den ligger i vores kommune.

Birte Rosenkilde, strandgæst 

Og det betyder meget for solbaderne og vandhundene på Udbyhøj Strand. 

- Sidste år lå den også ret højt. Det er da imponerende, at den ligger i vores kommune. Det betyder da noget for os, når vi skal herned med vores børnebørn, siger Birte Rosenkilde fra Dalbyover.

Hendes mand stemmer i. 

- Nu er jeg ikke den store vandhund, men det er da rart at vide, at det er en god vandkvalitet, og at ungerne ikke risikerer at blive syge af at hoppe i vandet. Det er da betryggende, siger Søren Rosenkilde.

Det blå flag vajer over stranden ved Udbyhøj.

Kommune har investeret

Randers Kommune har investeret i området ved Udbyhøj, og derfor er udvalgsformanden godt tilfreds med den fornemme placering.

- Vi har blandt andet pumpet en masse sand op på det areal, der nu er badestrand. Og så har vi postet penge i en udvidelse af Udbyhøj lystbådehavn, og derfor er det rigtig glædeligt, at nogle af de her investeringer bærer frugt, siger Frank Nørgaard (DF), der er formand for miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Vandet på Udbyhøj Strand er så rent, at det næsten kan drikkes (hvis det altså ikke var saltvand).

Han mener, at kommunen kan drage fordel af kåringen. 

- Vi skal slå på, at vi ligger i top 25 på badevandskvalitet. Det skal vi selvfølgelig sætte alle sejl ind på at få markedsført - også for at vi kan understøtte de forskellige erhverv og campingpladser, der ligger derude, siger Frank Nørgaard.

02:48

VIDEO: De østjyske livreddere har langt mindre at se til sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det kølige sommervejr holder folk væk fra strandene.

Luk video