Nyt grønt millionprojekt: Gigantiske vandballoner opføres under jorden

Med 5 millioner i ryggen begynder Aarhus Universitet nu arbejdet på et nyt 100 kvadratmeter testanlæg, der skal demonstrere ny teknologi til at lagre grøn overskudsenergi i underjordiske vandballoner.

Når vindmøllerne blæser rigtig meget, producerer de ofte mere energi, end vi kan nå at bruge. Problemet er, at vi endnu ikke er god nok til at lagre den energi, så den kan bruges, når vindmøllerne står stille. Og det koster på kistebunden. Genrefoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danmark er godt med, når det kommer til produktion af grønne energiformer. Og selvom det er positivt, skaber det en noget paradoksal situation, når produktionen overstiger forbruget. 

Det er nemlig ikke helt nemt at lagre den overskydende energi, så den kan bruges senere, og derfor ender man ofte med faktisk at betale for blot at forære strømmen væk. 

Læs også Aarhus Kommune kan lovligt ophæve forbud mod skjulte optagelser fra plejehjem

Et nyt testanlæg på 100 kvadratmeter opføres derfor nu for at demonstrere ny teknologi, der kan lagre grøn overskudsenergi i 10 hektar kæmpestore vandballoner under jorden.

- Der er et kæmpe behov for lagringsteknologier, når vi bevæger os ind i en fremtid med mere og mere vedvarende energi, og allerede i dag oplever vi, hvordan vi er nødt til at forære energi væk, fordi vi endnu ikke kan lagre den optimalt, siger ingeniørdocent på Aarhus Universitets Institut for Ingeniørvidenskab, Kenny Kataoka Sørensen, i en pressemeddelelse.

03:43

Den nye teknologi kan forhåbentlig lære os, hvordan vi fremadrettet lagrer den overskydende energi, når vi producerer for meget, så den kan bruges i perioder, hvor vi ikke producerer nok. Problemet med den grønne strøm er nemlig, at den kun er der, når solen skinner eller når vinden blæser. Derfor skal der findes en løsning. Indslaget er fra den 30. juni 2020. Video: Colourbox

Luk video

Overskudsstrøm skal pumpe vand i gigantiske underjordiske vandballoner

Energistyrelsens seneste basisfremskrivning viser, at Danmarks elnet tidligst i 2028 er 100 procent baseret på vedvarende energi.

Uden en forbedring af mulighederne for at lagre den overskydende energi vil tendensen med negative priser på overskydende energi blot accelerere i fremtiden. Og netop derfor er det vigtigt, at man begynder at kigge alvorligt på mulighederne for bedre at lagre den fremadrettet.

Den nye teknologi, der skal testet på det nye anlæg, går kort og godt ud på at bruge overskudsenergi til at pumpe vand fra et reservoir ind i en kæmpestor, specialdesignet membran, som ligger begravet under enorme mængder jord.

Læs også Aarhus eksploderede efter medaljesejr: Fans hentede spillere i lufthavn

Vandet pumpes ind ved hjælp af overskudsstrøm, og når energien skal bruges igen, åbnes ventilen, og under jordlagets enorme tryk bliver vandet trykket ud af ballonen igen gennem en elproducerende turbine.

Og det er ikke små tal, vi taler om. Slutprojektet sigter efter en ballon på 330 gange 330 meter begravet under op til 25 meter jord, som bliver løftet op til 14 meters højde, når ballonen fyldes op. På den måde kan der lagres 230 megawatt i timen.

Målet er at teste og videreudvikle på teknologien, så den med tiden kan blive moden til implementering og afhjælpe de store problemer man har med, at lagre overskydende energi.

Fem millioner med i ryggen

Projektet har fem millioner med i ryggen fra Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Teknologien bag står iværksættervirksomheden AquaNamic for i samarbejde med Solmax, PlanEnergi, Vestas, European Energy og Aqua Energy.

Læs også Ann hylder lokalt butiksliv: - De var helt oppe at køre

Siden 2018 har Aarhus Universitet været tilknyttet projektet, hvor de har bidraget med verifikation og videreudvikling. 

Præcist hvor demonstrationsanlægget bliver opført, er endnu usikkert, men det bliver ifølge Aarhus Universitet et sted, hvor der er lokal opbakning til projektet.