Nyt madtelt åbner: Gratis aftensmad til udsatte

Lige nu er det svært for udsatte og hjemløse i Aarhus at finde både værested og mad. Men nu åbner Reden Aarhus et madtelt, hvor de udsatte kan få gratis aftensmad.

Gårdhaven hos Reden Aarhus er netop blevet omdannet til et midlertidigt madtelt for byens udsatte borgere. Flere af byens væresteder holder nemlig helt eller delvist lukket på grund af corona-krisen, og derfor er der brug for et sted, hvor de udsatte kan få noget at spise.

quote Mad er et helt basalt behov, og der går mange rundt i byen, som ikke har nogle muligheder.

Anders Sørensen, leder, Reden Aarhus

- Hvis vi skal hjælpe nogle af de udsatte, så kan vi gøre det ved at sikre, at hele målgruppen kan få aftensmad. Mad er et helt basalt behov, og der går mange rundt i byen, som ikke har nogle muligheder, siger leder af Reden Aarhus, Anders Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge lederen er det lige nu kun værestedet i Sydhavnen, der giver gratis aftensmad til de udsatte. Her kan de få udleveret mad i døren.

Madteltet er placeret i gårdhaven hos Reden Aarhus.
Madteltet er placeret i gårdhaven hos Reden Aarhus. Foto: Reden Aarhus

Redens madtelt åbner første gang i aften fra 17-19. Der tages maksimalt otte personer ind i teltet ad gangen for at mindske smittefaren.

- Og så har vi lavet lange borde, så man kan sidde med afstand. Det er selvfølgelig ikke så socialt hyggeligt som normalt, men sådan må det være i den her tid, siger Anders Sørensen.

Normalt er Reden Aarhus et anonymt være- og rådgivningssted for kvinder. Brugerne er kvinder, som på forskellig måde er havnet i en svær livssituation.

Reden holder fortsat åbent med et akut nødberedskab, så kvinder kan få hjælp. I madteltet er der dog åbent for både mænd og kvinder.

quote Vi vil gerne undvære unødig trafik i huset, hvor vi stadig har åbent.

Anders Sørensen, leder, Reden Aarhus

- Det er derfor, vi har sat telt op. Vi vil gerne undvære unødig trafik i huset, hvor vi stadig har åbent, siger Anders Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Lions Sct. Clemens og Zonta i Aarhus er nogle af dem, der har doneret midler til indkøb af madvarer mv. I første omgang holder madteltet åbent resten af april.

Bordene i teltet er indrettet, så man sidder med god afstand - og så må der kun være otte personer i teltet.
Bordene i teltet er indrettet, så man sidder med god afstand - og så må der kun være otte personer i teltet. Foto: Reden Aarhus

Donation sikrer ekstra sengepladser

I sidste uge blev der taget endnu et initiativ for at hjælpe de socialt udsatte og hjemløse i Aarhus. En stor donation på 730.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden har nemlig gjort det muligt at oprette ekstra sengepladser og et nyt suppekøkken, hvor de udsatte kan få frokost.

Det er Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Korshær og Folkekirken i Aarhus, der har fået donationen og arbejder sammen for at hjælpe de socialt udsatte.

quote Coronavirus har gjort, at mange af de steder, hvor de udsatte kunne få mad, er blevet lukket.

Lars Bundgaard, formand for Vinterherberget i Aarhus

Til sammen har de fire organisationer nødtilbuddet Vinterherberget, hvor primært udenlandske udsatte kan få overnatning. Normalt er Vinterherberget lukket for sæsonen på nuværende tidspunkt, men nu bliver det forlænget i to måneder - og så bliver der åbnet op for ekstra sovepladser.

- Det er enormt fornemt af Novo Nordisk. De behandlede vores ansøgning på under to døgn, så vi er meget glade for donationen, og nu har vi travlt med at forberede det hele, sagde Lars Bundgaard, formand for Vinterherberget i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND d. 26. marts.

VIDEO: Der er akut mangel på steder at spise og overnatte for Aarhus' udsatte, fordi der er ikke kan være lige så mange på de normale steder, som der plejer på grund af smittefare. Men med støtte fra Novo Nordisk fonden opretter en række hjælpeorganisationer nu forskellige nødtilbud. Indslaget er fra 28. marts 2020.

Udover vinterherberget har Folkekirken i Aarhus stillet ungdomskirken i Nørregade til rådighed for endnu flere sengepladser. Derudover åbner de et suppekøkken, så de udsatte hver dag kan få middagsmad.

- Coronavirus har gjort, at mange af de steder, hvor de udsatte kunne få mad, er blevet lukket. Men nu kan vi åbne op for, at de kan få mad i små hold, så vi samtidig overholder restriktionerne, sagde Lars Bundgaard.

 

Og det er netop på grund af udbruddet af coronavirus i Danmark, at de allerede eksisterende tilbud til socialt udsatte er ekstremt pressede for tiden. Både på grund af frygt, men også fordi overnatningstilbuddene ikke længere kan tage imod så mange personer på et sted.

- Der er rigtigt mange udsatte og psykisk sårbare, som er hårdt ramt af nedlukningen af Danmark. De er både angste og har ikke noget sted at tale med andre. Samtidig får mange ikke ordentlig mad i den nuværende situation, sagde Knud Aarup, formand for Røde Kors i Aarhus, d. 26. marts til TV2 ØSTJYLLAND.

Der åbner i alt otte nye sovepladser i kirken, mens vinterherberget udvider, så der er plads til 14 overnattende. Ifølge Lars Bundgaard er det nok til, at alle nu kan få en seng at sove i.