Ny brandstation bliver 10 millioner kroner dyrere end forventet
Den nye brandstation, der skal bygges i Aarhus Syd, kommer til at koste 51,5 millioner kroner, hvilket er 10 millioner kroner højere end forventet.
Dyrere byggematerialer, øget udskiftning af underlag og en dyrere entreprenør betyder, at den kommende brandstation i Aarhus Syd bliver 10 millioner kroner dyrere end forventet.
Brandvæsnets ejerkommuner, der består af Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø, står for at lægge ud for byggeriet.
Ejerkommunerne skal dog ikke betale selve brandstationen, da det er et lån, som Østjyllands Brandvæsen har taget hos KommuneLeasing.
Derfor skal ekstrabetalingen heller ikke betales af kommunerne, de skal blot godkende udvidelsen lånet.
- Afbetalingen på lånet kan stadig rummes inden for Østjyllands Brandvæsens økonomi. Så man skal ikke ud og finde flere penge, fortæller direktør i Østjyllands Brandvæsen, Kasper Sønderdahl, til TV2 ØSTJYLLAND.
Vilde prisstigninger
Årsagen til, at prisen på den nye brandstation er steget fra 41,5 millioner til 51,5 millioner, skal findes i de materialer, som brandstationen skal bygges af.
- Det er en hård tid at være bygherre i, kan jeg godt sige dig. Det er et ekstremt svært marked med prisstigninger på mellem 18 og 30 procent på materialer. Det er et voldsomt overhedet marked, siger Kasper Sønderdahl.
Har I ikke været for dårlige til at vurdere prisen fra starten af?
- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Vi har allieret os med dygtige rådgivere og har erfaringer fra brandstationen i nord, men alligevel ender prisen noget over, hvad vi forventede. Derfor har vi også bygget en sikkerhedsmargin ind i budgettet nu.
Er I så helt sikre på, at der ikke skal lånes flere penge nu?
- Jeg er helt overbevist om, at vi på den her måde kan holde os ind for skiven. Man skal aldrig give garantier, men vi er ekstremt bevidste om, at vi ikke skal komme i tide og utide og spørge om flere penge.
Projektet gøres mindre og udskydes
I det nye budget er der sat 1,77 millioner af til uforudsete omkostninger. Og med den buffer håber Kasper Sønderdahl, at der ikke skal laves om i lånet igen.
- Som brandvæsen kan vi ikke stifte gæld uden byrådenes tilladelse, men det er klart, at vi ikke kan komme i tide og utide og tage deres tid, siger han.
For at få pengene til at nå hele vejen rundt har man også besluttet at gøre brandstationen 120 kvadratmeter mindre, hvilket giver en besparelse på cirka 1,5 millioner kroner.
Den nye låneramme skal nu tages op og godkendes i byrådene i de fire ejerkommuner. Samsø og Skanderborg tager det op den 26. januar, Aarhus den 2. februar og Odder den 28. februar.
De uforudsete omkostninger betyder derfor også, at projektet med den nye brandstation bliver forsinket.
- Vi ser ind i en forsinkelse på i hvert fald fire måneder. Vi havde håbet på at kunne rykke ind i midten af 2023, men nu bliver det ultimo 2023 i stedet, siger Kasper Sønderdahl.