Nu giver politikerne sig selv 'mundkurv' på

Politikerne i Aarhus vil sætte deres tilladte taletid til byrådsmøder ned.

Det hører til sjældenhederne, at en politiker beder om at få mindre taletid. Faktisk er det oftest den anden vej rundt.

quote Som udgangspunkt kan vi godt stramme lidt op til byrådsmøderne.

Anette Poulsen, gruppeformand for Socialdemokratiet i Aarhus

Men i Aarhus Kommune er det altså dét, politikerne vil have.

- Vi er det mest talende byråd - måske i Danmark. Vi har rigtig mange sager på dagsordenen, og ofte er der sager, vi ikke når, som må lægges over til næste byrådsmøde. Nogle sager må endda lægges over to gange. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi kan være mere effektive, siger Venstres gruppeformand i Aarhus, Gert Bjerregaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Byråd har allerede haft en forsøgsperiode med kortere taletider grundet virtuelle byrådsmøder under corona-krisen. Det er netop den forsøgsordning, som Gruppeformandskredsen i 2021 blev enige om, at man bør gøre permanent.

Ikke bekymret for demokratiet

Det drejer sig om to minutter, man vil skære af taletiden under 1. talerunde ved behandlingen af en sag. Taletiden vil dermed blive sat ned fra maksimalt fem minutter til maksimalt tre minutter.

Derudover vil politikerne fortsat have en taletid på henholdsvist maksimalt to og et minut i 2. og 3. talerunde.

- Vi bør kunne få sagt essensen på tre minutter, så jeg er ikke bekymret for demokratiet ift. denne her ændring. Man vil også altid kunne bede om udvidet taletid ved de store sager, så det her er også bare udgangspunktet, siger gruppeformand for Socialdemokratiet i Aarhus, Anette Poulsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I forbindelse med interviews i medierne giver I som politikere ofte udtryk for, at I ikke mener, I får nok taletid til at kunne udbrede en sag tilstrækkeligt. Virker det så ikke lidt selvmodsigende, at I nu selv begrænser jeres taletid?

Vi har mange punkter og meget, der skal behandles. Og som sagt er det jo ikke forbudt at bede om udvidet taletid, og det vil helt sikkert ske ved de store sager. Man kan ikke nægte folk mere taletid. Men som udgangspunkt kan vi godt stramme lidt op til byrådsmøderne, siger Anette Poulsen.

Indstillingen om kortere taletid skal behandles på et møde i Magistraten i morgen, og herefter vil det blive behandlet på et af de kommende byrådsmøder.