Nu begynder retssag mod psykolog tiltalt for at have sex med klient

En psykolog fra Risskov sidder på anklagebænken tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at få sex med en sårbar kvinde

En 57-årig psykolog er tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at få sex med en sårbar klient. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Tirsdag kl. 9 begynder en spektakulær retssag ved Retten i Aarhus. Her sidder en 57-årig psykolog fra Risskov tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at få samleje og anden kønslig omgang end sex med en klient.

Psykologen mistede sin autorisation, da det kom frem, at han var sigtet i sagen. Og anklageren fra Østjyllands Politi ønsker da også, at han skal dømmes til ikke at må virke som psykolog fremadrettet.

Det her er en meget usædvanlig sag. Paragrafferne bruges ikke særlig tit, og når de gør, er det heldigvis sjældent, at det er en læge eller en psykolog, der er sigtet.

Jhin Lee, Østjyllands Politi i august

- Vi sigter ham på baggrund af afhøringer af den forurettede og sms-korrespondance mellem dem, har anklager hos politiet Jhin Lee tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det her er en meget usædvanlig sag. Paragrafferne bruges ikke særlig tit, og når de gør, er det heldigvis sjældent, at det er en læge eller en psykolog, der er sigtet, lød det videre fra ham.

Siden er psykologen blevet tiltalt i sagen.

01:45

VIDEO: I august kunne vil fortælle, at en psykolog fra Risskov var sigtet for at have udnyttet sin position til at få sex med en klient. Nu er han tiltalt og skal for retten. Genrefoto.

Luk video

'Ikke andet end en sexslave'

En stor del af bevisbyrden mod psykologen lægger i sms-korrespondancen mellem ham og den kvindelige selvmordstruede klient.

Ifølge Psykolognævnet lånte han også sit sommerhus ud til kvinden og havde et nært personligt forhold til hende.

- Du er ikke andet end en husslave, lød det blandt andet i en sms fra psykologen.

Psykologen har ifølge sigtelserne også lånt sit sommerhus ud til kvinden, hvor de har opholdt sig sammen. Genrefoto.

Helt præcist er manden tiltalt for at have overtrådt paragraf 220 og til dels 225 i straffeloven, der omhandler at udnytte sin position eller stilling til at gennemtvinge sig sex og anden kønslig omgang end sex med en person.

- Fra den 29. oktober 2016 til den 6. marts 2017 har den tiltalte i sit virke som psykolog under behandlingsmøder og samtaler med henblik på terapi ved groft misbrug af ofrets behandlingsmæssige afhængighed skaffet sig flere samlejer og oral sex, står der i anklageskriftet.

Fratagelse forlænget til marts

Som følge af tiltalen mod manden har den offentlige myndighed, som afgør klager over autoriserede psykologer, Psykolognævnet, frataget ham autorisationen i første i omgang i seks måneder.

Fratagelsen er blevet forlænget til den 6. marts 2019.

Han kan altså ikke i den periode virke som autoriseret psykolog.

Læs også Efter sex-anklager: Psykolog kan fortsat praktisere

Det fremgår af en afgørelse på nævnets hjemmeside.

Psykologens arbejdsmetoder helt generelt kritiseres af Psykolognævnet.

Disse er således sammen med tiltalen mod manden årsagen til, at han nu ikke længere kan kalde sig autoriseret psykolog.

Sms'er stærkt kritisable

Det er især de ydmygende sms'er, som nævnet finder stærkt kritisable.

- Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient, står der på nævnets hjemmeside.

Der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare.

Psykolognævnet

Derudover lægger Psykolognævnet også vægt på, at den pågældende psykolog rent faktisk selv var i ambulant behandling og havde psykiske problemer på tidspunktet for de påståede sigtelser.

- Da vi vurderer, at der er risiko for, at andre klienter kan blive udnyttet, er det vores opfattelse, at der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare, lyder det derfor i afgørelsen.

'Du er ikke andet end en husslave'. Sådan skrev den sigtede psykolog angiveligt til sin patient, som nu anklager ham for at have misbrugt sin position til at få sex.

Fortsætter uden autorisation

Når retssagen er ovre, vil Psykolognævnet formentlig tage stilling til, om han kan få autorisationen tilbage.

I mellemtiden har der åbnet sig en anden problemstilling.

Læs også Politiker om sex-sigtet psykolog der fortsætter praksis: - Det er helt ude i hegnet

For selv om den sigtede psykolog lige nu ingen autorisation har, kan han sagtens fortsætte sit arbejde. Noget TV2 ØSTJYLLAND ved selvsyn har konstateret, at han gør.

Reglerne på psykolog-området er nemlig strikket sådan sammen, at Psykolognævnet kun kan fratage psykologen hans autorisation og ydernummer samt offentliggøre hans navn på deres hjemmeside.

Nævnet kan til gengæld ikke forhindre ham i at fortsætte som psykolog uden autorisation.

Regler bør skærpes

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher, ønskede i august ikke at udtale sig om den konkrete sag, men hun mente, at reglerne på området bør skærpes.

Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Eva Secher, Formand Dansk Psykolog Forening

- Hvis man begår noget alvorligt som autoriseret psykolog, så kan ydernummer og autorisation fjernes. Men psykologen kan fortsat kalde sig for psykolog. Vi ønsker, at der skabes mulighed for, at Psykolognævnet kan handle yderligere i særligt alvorlige tilfælde, sagde hun og uddybede:  

- Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Man behøver altså ikke autorisation for at kunne arbejde som psykolog, og det bekymrede dengang også formanden for Sind, Knud Kristensen.

01:21

VIDEO: Her kan du se et interview fra august med Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Luk video

Burde ikke kunne kalde sig psykolog

- Vi så gerne, at der var mere styr på, hvem der har lov til at hjælpe for eksempel psykisk sårbare mennesker, sagde Knud Kristensen.

- Hvis man sørger for kun at gå til en psykolog, der er autoriseret, så har man en sikkerhed, men det føler vi os ikke overbevist om, at patienterne er klar over. Jeg kunne godt tænke mig nogle skarpere regler for, hvem der overhovedet må tage sig af at hjælpe folk, som har psykiske problemer. 

Læs også Advokat til sex-anklaget psykolog: Psykolognævn hænger min klient ud

Sind-formanden så gerne, at man også kunne pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer. 

- Hidtil har vi gået ud fra, at hvis man bare fjernede psykologernes autorisation, så havde patienterne en beskyttelse. Men der er noget, der tyder på, at det ikke er nok. Derfor kunne jeg sagtens forestille mig, at man også skulle have frataget retten til at kalde sig psykolog, hvis man var dømt for at have misbrugt sine patienter.

02:27

VIDEO: I august sagde Knud Kristensen fra Sind, at han gerne vil pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer, hvis de bliver dømt.

Luk video

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere været i kontakt med den tiltalte psykolog, men han ønsker ikke at udtale sig i sagen.