Mystisk skilt undrer - nu bliver det fjernet

Et skilt i Riis Skov, der advarer om en farlig plante, der ligner ramsløg, har skabt forvirring. Nu fjerner Aarhus Kommune skiltet.

"Pas på! Giftigt!"

Sådan står der skrevet på et skilt i Riis Skov i Aarhus. Skiltet advarer om en farlig plante ved navn "galeløg", der skulle ligne ramsløg til forveksling.

Risskovene er blandt andet kendt for sine store mængder af ramsløg, hvor det meste af skoven om foråret bugner med store områder af ramsløg. Mange brugere af skoven plukker bladene og bruger dem eksempelvis til pesto.

Skiltet med den farlige plante "galeløg" har nu skabt en del debat på Facebook-gruppen Dansk Botanisk Forening af en simpel årsag: Ingen i gruppen har nogensinde hørt om planten.

Skiltet er blevet observeret i den nordøstlige del af Riis Skov.
Skiltet er blevet observeret i den nordøstlige del af Riis Skov. Foto: Google Maps

TV2 ØSTJYLLAND har prøvet at finde ud af, om der findes en plante ved navn "galeløg", eller på latin, "Allium Mortuferum", som der står på skiltet.

Vi har søgt i flere plantedatabaser, men har ikke kunne finde noget tegn på, at "galeløg" skulle eksistere.

Vær opmærksom når du plukker Ramsløg

Biolog Tobias Mosgaard Sømod, der selv har boet tæt på Riis Skov, fortæller, at planten efter hans viden er det pureste opspind. Han fortæller dog, at der er andre planter i Riis Skov, der minder om ramsløg, der kan være farlige.

- Liljekonvallen, der ligner et ramsløg meget, når der bare er blade på den, findes også i Riis Skov, og den er giftig. Ramsløg kan dog kendes på sin karakteristiske, kraftige løgduft, siger biologen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener, at selvom skiltet giver falsk viden, er der stadigvæk kommet noget godt ud af det.

- Det kan godt være, at det ikke er den rette plante, der er vist på skiltet, men det er godt, at der bliver gjort opmærksom på, at der eksisterer farlige planter, der minder om ramsløg, i Riis Skov.

Kommunen vil have skilt fjernet

Gorm Halskov, der er driftsansvarlig for skovene i Aarhus Kommune, er opmærksom på problemet. Han tror, at der er tale om narrestreger.

- Jeg tror, det er en prank, men det ser ægte ud, hvilket jo er irriterende, fordi nogle kan blive bange, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge den driftsansvarlige har der i en længere periode været borgere, der har sat skilte op i skoven med forskellige budskaber, langt de fleste velmenende.

- Det her er noget andet end de andre skilte. Vi vil jo i kommunen helst være afsender på de her ting, så alle kan stole på det, siger Gorm Halskov.

Der går da heller ikke længe, før skiltet ifølge Gorm Halskov er væk fra Riis Skov igen.

- Vi har også fået melding om skiltet, så jeg har bedt entreprenøren om at fjerne det, siger han.