Musikhus indfører kønsneutralt toilet efter krav fra komiker

Musikhuset i Aarhus har før overvejet kønsneutrale toiletter, men vurderet, at det ville genere for mange

- Vi ved, at der ikke kun er to køn, at toiletter kan være farlige steder for transpersoner og ikke-binære personer, lyder det fra den feministiske komiker Sofie Hagen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen - Scanpix / Sofie Hagen

Musikhuset i Aarhus vil fremover tilbyde publikum et kønsneutralt toilet.

Det oplyser musikhuset til TV2 ØSTJYLLAND.

Når det er vigtigt for hende, er det også vigtigt for os.

Mette Kier, programchef, Musikhuset Aarhus

Det kønsneutrale toilet er blevet indført i forbindelse med, at den feministiske komiker Sofie Hagen fredag aften optrådte i Musikhuset.

Inden sin optræden skrev hun et Facebook-opslag, hvori hun gjorde det klart, at hun ikke ville have booket sin optræden i Aarhus, hvis hun havde vist, at musikhuset ikke havde kønsneutrale toiletter.

Musikhus: Vi har forsøgt at finde en løsning 

Musikhuset i Aarhus blev først opmærksomme på kravet fra Sofie Hagen fredag, hvorefter musikhuset ændrede et toilet til at være kønsneutralt - og det skal det nu fortsætte med at være.

- Sofie Hagen har lejet sig ind hos os, og vi var ikke opmærksomme på, at det var afgørende for hende. Vi blev gjort opmærksomme på det, og så har vi forsøgt at finde en løsning. Når det er vigtigt for hende, er det også vigtigt for os, siger Mette Kier, der er programchef i Musikhuset Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Byrådsmøde kun for kvinder: Vi værner om de bløde værdier

Hun fortæller, at musikhuset nu vil beholde det kønsneutrale toilet og se, om publikum sætter pris på det.

- Vi har overvejet det tidligere, og der vurderede vi, at vi har et stort publikum, der vil blive generet af det. Som udgangspunkt er det fint med kønsneutrale toiletter, men udfordringen er, at vi også har et publikum, som meget gerne vil have muligheden for at gå på et herre- eller dametoilet, siger Mette Kier til TV2 ØSTJYLLAND.

Musikhuset Aarhus har dog mange toiletter og derfor mulighed for at indføre et kønsneutralt toilet, lyder det lørdag.

Komiker: Det burde slet ikke være til diskussion

Sofie Hagen er 'utrolig lettet' over, at Musikhuset indførte et kønsneutralt toilet i forbindelse med hendes optræden fredag aften.

Jeg håber, at der i fremtiden er flere og flere, der tør være progressive.

Sofie Hagen, komiker

Hagen, der bor i London, er i øjeblikket i Danmark i forbindelse med en turné med showet 'Dead Baby Frog'.

- I en perfekt verden, burde det slet ikke være op til diskussion. Vi ved, at der ikke kun er to køn, at toiletter kan være farlige steder for transpersoner og ikke-binære personer, og at kønnede toiletter er en gammeldags ting nu, skriver hun i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ny forskning: Mænd ser på afklædte kvinder i en MR-scanner

Kønsneutralitet handler i korte træk om, at der ikke skal være nogen kønsforskel. At køn ikke er betinget eller begrænset af biologisk, seksuelt eller socialt køn.

Det er et emne, Sofie Hagen går meget op i, og på sin hjemmeside har hun garanteret adgang til kønsneutrale toiletter i forbindelse med hendes turné.

- Jeg har nu lavet over halvtreds shows på denne turné i UK og Danmark, og der har indtil videre kun været to spillesteder, der ikke kunne leve op til mine krav om, at de skulle omvende deres toiletter til at være kønsneutrale. Jeg håber, at der i fremtiden er flere og flere, der tør være progressive, skriver Sofie Hagen i mailen til TV2 ØSTJYLLAND.

Musikhus har ikke lagt sig ned

Programchef Mette Kier afviser, at musikhuset har lagt sig på ryggen for Sofie Hagen.

Læs også Ærlig snak fra mandeklubben: Vi er alle lidt under tøflen

- Det synes, jeg ikke vi har. Det er vigtigt, at vi forsøger at løse det, når en kunstner har et stort ønske. Vi kunne også bare have sagt nej, men vi har ønsket at komme hendes krav i møde. 

Mette Kier fortæller, at det langt fra er sjældent, at kunstnere har særlige krav, når de optræder. Hun har dog ikke før oplevet, at en kunstner insisterede på kønsneutrale toiletter.