Ny forskning: Mænd ser på afklædte kvinder i en MR-scanner

Et nyt forskningsprojekt mellem Aarhus Universitet og University of Cambridge skal forsøge at gøre os klogere på mennesker med afhængighed

Det lyder måske lidt skørt – men på Aarhus Universitetshospital skal en række mænd inden længe MR-scannes, mens de skal se på billeder af kvinder uden tøj på – alt sammen i videnskabens navn.

- Vi vil gerne undersøge, hvordan forskellige former for belønning påvirker hjernen. I det her tilfælde er belønningen så enten mindre pengebeløb eller seksuelt eksplicit materiale, siger projektleder Casper Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

Eksperimentet er en del af et større forskningsprojekt, der foregår i et samarbejde mellem Aarhus Universitet og University of Cambridge i England. Forberedelserne har stået på i to år, men henover sommeren løber selve eksperimenterne over stablen.

quote Vi vil gerne undersøge, hvordan forskellige former for belønning påvirker hjernen. I det her tilfælde er belønningen så enten mindre pengebeløb eller seksuelt eksplicit materiale.

Casper Schmidt

- Vi skal have 125 forskellige mænd igennem forskellige tests. En af dem foregår i en MR-scanner. Men derudover skal vi blandt andet også blive klogere på nogle adfærdstræk, som er knyttet til belønningsprocessering i hjernen, forklarer forskeren.

Mangler forsøgspersoner

Det er stofferne dopamin og serotonin, og hvordan de to stoffer fungerer i kombination, som forskerne gerne vil undersøge på universitetet. De to stoffer er på hver sin måde begge forbundet med en form for glædes- eller lykkefølelse og er en vigtig del af forståelsen for, hvordan hjernen påvirkes, hvis man er afhængig.

- Formålet er, at vi på længere sigt gerne vil blive klogere på, hvordan man kan hjælpe folk med afhængighed. Uanset om man er afhængig af alkohol, gambling eller pornografi, eksisterer der nogle overlappende mekanismer i hjernen i forhold til, hvordan vi forventer og oplever belønning – også når vores forhold til det bliver skadeligt, siger Casper Schmidt.

Forskningsprojektet skal i alt bruge 125 heteroseksuelle mænd, og de er stadig i gang med at lede efter frivillige. Casper Schmidt forklarer, at kravet om seksualitet er for at have det samme udgangspunkt for alle deltagere og dermed et sammenligningsgrundlag.

- Det mildt seksuelt eksplicitte materiale, vi vil eksponere deltagerne for, henvender sig til heteroseksuelle mænd, for så vidt det er muligt at sikre sig ensartede præmisser for alles oplevelse af belønning, siger hjerneforskeren til TV2 ØSTJYLLAND.

Har du lyst til at medvirke i forsøget kan du finde forskerens kontaktoplysninger her.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej