Læge revser forhold i psykiatrien: Jeg udskriver syge hver dag

Det er en daglig kamp at prioritere i patienterne på psykiatrisk hospital i Risskov, beretter en ansat om

Der mangler speciallæger i psykiatrien, men selv om Johann Edler snart er færdiguddannet, vil han på grund af dårlige arbejdsforhold ikke tage et job indenfor sit speciale - i hvert fald ikke i Region Midtjylland. 

Stort set hver dag udskriver Johann Edler patienter, der ville have bedre af at forblive indlagte. Han arbejder som reservelæge på psykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i Risskov, og ifølge ham er forholdene på det psykiatriske hospital langt fra at være i orden.

Der er nemlig betydeligt flere sengepladser og mere personale til at passe en, hvis man som psykiatrisk patient bliver indlagt udenfor Region Midtjylland. Sådan lyder det fra Johann Edler.

- Vi har ingen sengepladser at gøre med. Der er så meget fokus på, hvem man kan udskrive, for at vi kan få andre ind. Vi kan kun indlægge dem, der har det absolut dårligst, og jeg er med til at udskrive folk, hvor den bedste behandling ville være, at de var indlagt i længere tid, siger Johann Edler til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han står frem med sin vinkel på historien, efter at TV2 ØSTJYLLAND i går kunne fortælle, at der mangler speciallæger i psykiatrien, og at Region Midtjylland er et af de steder, hvor der mangler flest.

Lysten er forduftet

Johann Edler er til februar færdig med en seksårig speciallægeuddannelse i psykiatri, men når den er overstået, har han ingen planer om at fortsætte hos sin nuværende arbejdsgiver i Risskov.

Lysten til at arbejde med psykiatrien i Region Midtjylland er forduftet. 

Der mangler læger i psykiatrien. Og derfor svigtes patienterne oftere. Sådan lyder kritikken nu fra både en patientforening og en pårørendeforening. Se indslag her. 

- Man skal også vurdere, hvad man selv kan holde til, og hvilket arbejde kan man se sig selv blive gammel i, og jeg tror, at der er for meget pres på det her hospital. Der er så meget fokus på, hvem vi kan udskrive for at få andre ind. Hver morgen gennemgår hver afdeling hvem, de udskriver, så dem der har vagten ved, hvilke pladser de har. 9 ud af 10 dage er man der, hvor man tænker, det næsten er umuligt at få til at hænge sammen, siger Johann Edler.

quote Jeg er med til at udskrive folk, hvor den bedste behandling ville være, at de var indlagt i længere tid

Johann Edler, reservelæge

Problemerne er ifølge Johann Edler værst i Region Midtjylland, og man er groft sagt bedre stillet, hvis man forsøger at blive indlagt med en psykisk lidelse i en anden region i landet, mener han. Hver dag er for ham et forsøg på, at man ikke udskriver en af dem, der har det rigtig dårligt.

- Det er opskriften på et dårligt arbejdsmiljø. Der er rigtig mange, der bliver udskrevet og kommer tilbage igen indenfor kort tid. Og man kunne helt sikkert forhindre folk i at komme igen så ofte med længere indlæggelser, hvor patienten fik den nødvendige behandling. Det taler alt også for, siger han.

Anerkender hans vurdering

På Aarhus Universitetshospital anerkender lægefaglig direktør for psykiatrien Per Jørgensen fuldt ud Johann Edlers synspunkt. 

- Jeg har ingen grund til ikke at tro på, hvad han siger. Hvis han fortæller, at det er hans oplevelse, vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved det. Jeg anerkender hans vurdering, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge ham er det dog muligt at drive afdelingen på en lægefagligt forsvarlig måde.

- Jeg mener, at det er forsvarligt, men det er ikke optimalt. Jeg anerkender, at man er i den situation, at man kan være nødsaget til at udskrive nogle, hvor man kan være bekymret for, hvad der skal ske efterfølgende. Men jeg er sikker på, at det er en generel opgave, man har som læge, at man til enhver tid må overveje hvilke patienter, der skal være i de senge, der er, siger Per Jørgensen. 

Den seneste uge har TV2 ØSTJYLLAND fortalt om konsekvenserne ved svigt i psykiatrien. Vi har blandt andre mødt Jonatan Heide Becker. En 25-årig mand, der døde kun 48 timer efter, han var blevet udskrevet fra det psykiatriske hospital i Risskov.

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger

glatte veje111

Pas på i trafikken: Der kan være glat

IMG_2919

Politikere erkender fejl: Silkeborg Kommune dropper eksplosive prisstigninger på bosteder

Østjysk Bolig

play Efter mulig svindelsag: Østjysk Boligs bestyrelse bliver afsat

IMG_0258

play Længe ventet lyskryds vækker glæde hos både store og små