Alvorlig lægemangel i psykiatrien: 29 stillinger er ikke besat

Der er mangel på speciallæger i psykiatrien, og det har alvorlige konsekvenser for patienterne.

Der mangler læger i psykiatrien. Der er 29,5 fuldtids speciallægestillinger på de psykiatriske afdelinger i Region Midtjylland, der mangler at blive besat.

På nuværende tidspunkt mangler der 13 speciallæger til de voksenpsykiatriske afdelinger på Aarhus Universitetshospital i Risskov. Og på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center mangler der lige nu fire speciallæger.

Den seneste uge har vi fortalt om konsekvenserne ved svigt i psykiatrien. Vi har blandt andre mødt Jonatan Heide Becker. En 25-årig mand, der døde kun 48 timer efter, han var blevet udskrevet fra det psykiatriske hospital i Risskov. 

26-årige Katrine Schaffalitzky de Muckadell fra Aarhus er blevet udskrevet fra samme sted for lidt over en uge siden. Hun oplevede, at der var mangel på personale under indlæggelsen.

Katrine Schaffalitzky de Muckadell er udskrevet for kort tid siden fra Aarhus Universitetshospital i Risskov, og hun mærkede, at der var mangel på læger

- Man bliver vant til at gå rundt og passe sig selv. Og man bliver vant til at gå og vente. Og jeg tænker, at det er nogle dumme penge at bruge, for det koster penge at have folk liggende på stuerne. Hvis man kunne tilses af en læge oftere, så tror jeg også, at indlæggelserne kunne blive kortere, siger Katrine Schaffalitzky de Muckadell.

Alvorlige konsekvenser

Manglen på specialllæger i psykiatrien har alvorlige konsekvenser. Der bliver ikke gjort nok for at løse problemerne lyder kritikken fra blandt andet Landsforeningen SIND.

- Det betyder jo, at man ikke kan hjælpe patienterne i samme omfang, som man ellers kunne. Der er nogle ting, hvor det simpelthen er nødvendigt, at det er en læge, der står for det. Og det kan man simpelthen ikke gøre, hvis ikke stillingerne er besatte, siger Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen SIND. 

Hos interesseorganisationen Bedre Psykiatri, vil man efteruddanne psykologer til at tage over fra speciallæger.

Hos Bedre Psykiatri, der er en interesseorganisation for de pårørende, vil man have psykologer ind og dække det arbejde, som man ikke kan finde speciallæger til.

quote Hvis man kunne tilses af en læge oftere, så tror jeg også, at indlæggelserne kunne blive kortere.

Katrine Schaffalitzky de Muckadell, patient

- Når vi ikke kan få psykiatere, så må vi specialuddanne psykologerne, så de kan tage sig lige så godt af det som psykiatere. Nu ved jeg godt, at psykiaterne synes, det er rigtig grimt, det jeg siger nu. Med den situation, vi er i, der er det nødvendigt, det kan vi bare se i den sag, der har været omkring Jonatan. Hvis der havde været psykologer, som havde kunnet tage over her, så havde vi sandsynligvis ikke stået i den forfærdelige situation, siger Ebbe Henningsen, der er medlem af landsbestyrelsen for Bedre Psykiatri.

Behov for læger og psykologer

TV2 ØSTJYLLAND har i dag været i kontakt med Gert Christensen, der er direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland, der dog ikke havde mulighed for at stille op til interview. 

Han skriver dog i en sms, "at der er behov for flere både speciallæger og psykologer til psykiatrien. Dog er det svært at komme med et hurtigt og entydigt svar på en løsning". Og så mener han, at "psykiatrien burde have mere positiv omtale".

Formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), mener, der skal en kulturændring til.

Ifølge formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), så burde det dog være muligt at bryde med systemets vanetænkning for at løse de akutte problemer.

quote Jeg tror faktisk, der skal en kulturændring til.

Anders Kühnau (S), næstformand for Region Midtjylland

- Jeg tror faktisk, der skal en kulturændring til. Hvor vi begynder at kigge på, og bruge personalegrupperne mere bredt. Og inddrage nogle flere personalegrupper, end vi har gjort hidtil i behandlingen, altså i større omfang. Det, tror jeg, er med til at løfte det her. Og der skal vi selvfølgelig som politikere gå forrest og gå ud og sige, at den kulturændring, den skal vi have i gang, siger Anders Kühnau.

Manglende prestige

Psykiatrien er ikke et populært speciale blandt de medicinstuderende. Forholdene virker - ifølge de studerende – tvivlsomme.

- Det, jeg synes er spændende er kontakten med patienten. Og jeg er bange for, hvis man kommer ud som psykiater, at man ikke får lov til at have så meget patientkontakt, siger Camilla Egholm, der er medicinstuderende på Aarhus Universitet og har haft studiejob i psykiatrien.

På Aarhus Universitet lægger de medicinstuderende ikke skjul på, at de ikke ser en fremtid i psykiatrien.

- Det er det største problem, at det, man gerne vil gøre for patienterne, er det ikke sikkert, der er penge til at få lov til at gøre, siger Camilla Egholm.

Anerkendelse af de forskellige specialer er ikke ligelig fordelt ifølge Camilla Egholm.

- Børnelæger er noget, som folk synes er mega spændende. Og det er også noget, der er prestige i. Akutlæger er også noget folk synes er virkelig sejt. Der er ikke ”Greys Anatomy” (tv-serie, red.) om psykiatri, siger Camilla Egholm.

Fredag forsøgte Region Midtjylland at give psykiatrien lidt positiv omtale og - om muligt - at rekruttere lægestuderende til psykiatrispecialet. Det skete på Aarhus Universitet, hvor de kendte brødre Anders og Peter Lund Madsen var værter.

- Det burde være det speciale, de intellektuelle flokkedes til. Det var det jo i gamle dage. Dem, der interesserede sig for bevidsthed og sindets mørke kræfter, siger Peter Lund Madsen, som er uddannet speciallæge i psykiatri.

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke

glatte veje111

Pas på i trafikken: Der kan være glat

Bauhaus byggemarked

Regeringen dropper tidsbestilling og køsystemer i butikker

IMG_2919

Politikere erkender fejl: Silkeborg Kommune dropper eksplosive prisstigninger på bosteder