LA om elever i protest: De burde have en samfundsfags-lektion

Henrik Dahl (LA), der er næstformand for Uddannelses- og Forskningsudvalget, forstår ikke, hvorfor østjyske gymnasieelever torsdag protesterer

01:44

- Det giver mig den tanke, at vi måske skal styrke samfundsfagsundervisningen.

Sådan lyder reaktionen fra Liberal Alliances Henrik Dahl, der er næstformand for Uddannelses- og Forskningsudvalget i Folketinget, ovenpå gymnasieelevers protest torsdag.

Jeg kan ikke forstå, at man protesterer, når man bor i det land i EU, som bruger flest penge på uddannelse.

Henrik Dahl (LA)

Gymnasieeleverne protesterer mod, at regeringen med deres forslag til finansloven har planer om at spare to procent på uddannelsesinstitutionerne.

Flere gymnasier, herunder Marselisborg Gymnasium, har valgt at nedlægge undervisningen torsdag for at signalere deres utilfredshed.

Men Henrik Dahl er uforstående overfor, hvorfor eleverne er utilfredse.

Læs også Elever i protest: Giv lærerne tid til at rette vores opgaver

- Jeg kan ikke forstå, at man protesterer, når man bor i det land i EU, som bruger flest penge på uddannelse. Vi bruger syv procent af vores bruttonationalprodukt, og Sverige er på andenpladsen med seksogenhalv procent, siger han.

Derfor mener han, at gymnasieeleverne bør kigge en ekstra gang i bøgerne.

- Det, de lægger op til, det er, at man øger forspringet, og det må man selvfølgelig gerne, men jeg ved ikke, om de har læst statistikkerne, siger Henrik Dahl (LA).

Læs også Blev student som ordblind: Benedicte tegnede sig fra 02 til 10

Han er desuden ikke af den opfattelse, at besparelsen på to procent vil forringe elevernes uddannelse.

- Der er ingen sammenhæng mellem kvaliteten af undervisningen, og hvad den koster, siger han.

Han begrunder besparelserne med, at de skal sikre produktivitet på uddannelsesområdet.

- Hvis man ser sig rundt omkring i sit hjem, så vil man se, at stort set alt er blevet billigere og bedre, som årene er gået. Biler, fjernsyn, køkkenredskaber, flyrejser. Det eneste, der ikke er blevet billigere og bedre, det er det offentlige, siger han.

Går ud over undervisningen

På Marselisborg Gymnasium har tidligere års besparelser betydet afskedigelser af lærerpersonalet. Og konsekvenserne viser sig ifølge skolens rektor i den tid, der ligger ud over undervisningen.

Vi har en rigtig god uddannelse i Danmark, og den skal vi ikke pille ved.

Johanne Juul Petersen, elev

- Der bliver bare mindre og mindre tid til forberedelse. Der bliver mindre og mindre tid til efteruddannelse. Og mindre og mindre tid til at rette elevernes opgaver og skiftligt arbejde. Det går selvfølelig ud over kvaliteten af undervisningen. Så det er gravalvorligt, siger Kirsten Skov, rektor på Marselisborg Gymnasium.

Ifølge skolens personale og elever er grænsen for, hvor meget budgetterne kan strammes, ved at være nået.

- Vi har en rigtig god uddannelse i Danmark, og den skal vi ikke pille ved, siger Johanne Juul Petersen, der er elev på Marselisborg Gymnasium. 

TV2 ØSTJYLLAND besøgte torsdag Marselisborg Gymnasium, hvor undervisningen var nedlagt i forbindelse med elevernes protest over de planlagte besparelser. Du kan se indslaget herunder. 

02:40 Luk video