Blev student som ordblind: Benedicte tegnede sig fra 02 til 10

Først i gymnasiet opdagede en lærer, at Benedicte Vestergaard var ordblind. Østjyllands Ordblindeforening ønsker børn testet allerede i 0. klasse

Det var ikke Benedictes Vestergaards mor, der satte den nyindkøbte kridhvide studenterhue med det røde bånd på hovedet af hende, dengang midt i al tumulten af glade studerende og deres forældre på Viby Gymnasium sidste sommer.

quote Jeg anede ikke, at jeg var ordblind. Jeg tænkte bare, at jeg var lidt dum.

Benedicte Vestergaard, ordblind

Damen med det grå hår på fotografierne, der dokumenterer et stort øjeblik i Benedicte Vestergaards liv, hedder Lena Utoft, og hun er kvinden, der de seneste tre år har lært Benedicte Vestergaard at stave og skrive.

De fleste børn lærer at læse i grundskolen, men selv om vi er i 2017, er der stadig ordblinde børn, der kan gå igennem en hel skoletid uden at blive opdaget. Sådan et barn var Benedicte Vestergaard.

- Jeg anede ikke, at jeg var ordblind. Jeg tænkte bare, at jeg var lidt dum, fortæller hun.

Lena Utoft giver her Benedicte studenterhuen på. De seneste tre år har Lena lært Benedicte at stave og skrive ved hjælp af tegning.
Lena Utoft giver her Benedicte studenterhuen på. De seneste tre år har Lena lært Benedicte at stave og skrive ved hjælp af tegning.

Trods sine vanskeligheder i skolen startede hun på Viby Gymnasium. Der gik ikke lang tid, før hendes dansklærer trak hende til side en dag.

- Den stil, jeg havde afleveret, viste sig at være totalt usammenhængende. Ordene og sætningerne hang slet ikke sammen. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige, men så sagde min lærer, at hun mente, at jeg var ordblind, fortæller Benedicte Vestergaard.

Opdages for sent

Der er stadig børn, der når at vokse sig store, før nogen opdager, at de er ordblinde og griber ind. Det er selvom der i 2015 blev udviklet en national læsetest, som i dag er rullet ud i alle landets kommuner, der fastlægger en standard for, hvordan man tester for ordblindhed. 

Nogle af de børn, der er store, før deres ordblindhed bliver opdaget, møder Lena Utoft, der er formand for Østjyllands Ordblindeforening. 

- Da jeg mødte Benedicte første gang, mødte jeg en pige, der var på kanten til at hoppe ud af vinduet. Jeg mener virkelig, at skolerne skal blive bedre til at se ordblindheden, og faktisk bør alle børn testes allerede i 0. klasse, siger Lena Utoft.

Hun er bekymret for, at en stor gruppe af i alt 200.000 ordblinde danskere slet ikke ved, at de er ordblinde.

Knækket selvværd

Den 75-årige læselærer kender ordblindheden ikke bare fra sig selv, men også fra hendes mand og tre børn. Gennem et helt liv har hun undervist unge med læsevanskeligheder og løftet dem tættere på deres drømme.

Ligeledes har hun genopbygget deres selvværd, der er blevet smadret af mange år skolegang med udiagnosticeret ordblindhed, rigeligt med mobning og timevis af lektier, der førte til afmagt og konflikter.

- Problemet opstår allerede i folkeskolen, og der oplever de ordblinde ofte, at problemerne søges løst ved, at de skal læse og skrive sig ud af problemerne. Det er ikke løsningen, siger Lena Utoft.

Tegning er løsningen

I ordblindeforeningen er erfaringen, at mange blandt andet har succes ved først at tegne sig til at skrive bedre.

Og det er netop den metode, der har betydet, at Benedicte Vestergaard i dag først tegner, før hun kaster sig ud i at fortolke eksempelvis et Dan Turell-digt på skrift.

quote Jeg mener virkelig, at skolerne skal blive bedre til at se ordblindheden.

Lena Utoft, læselærer

En knækket streg og en rose tegnes. Det husker hende på, at hun skal skrive noget om knækprosa. Metoden giver overblik og struktur.

Beviset for, at metoden har haft god effekt for den unge studerende kan aflæses af det karakterbevis, hun fik sammen med studenterhuen sidste sommer.

Der står nemlig karakteren 10 i dansk.

- Jeg startede ud med at få 02 i dansk. Og mit snit blev tredoblet frem til den dag, hvor jeg blev student. Tænk, jeg troede, at mine vanskeligheder skyldtes, at jeg bare var dum, siger Benedicte.