'Kaninerne har fuldstændig væltet os i år'

Dansk Dyreværn Aarhus har oplevet en stor stigning i antallet af indleverede dyr. Som noget nyt er det dog særligt kaninerne, der præger statistikkerne.

Rigtig mange brugte coronanedlukningen i 2020 på at anskaffe sig et kæledyr, men siden har hverdagen ramt dem, og nu vil de så gerne af med dem igen.

Ifølge Karina Fisker, der er internatleder ved Dansk Dyreværn Aarhus, tyder det i hvert fald på, at der er en sammenhæng.

- Det ser sådan ud. Vi får nærmest dagligt henvendelser fra folk, der vil af med deres dyr, forklarer hun.

Hvad angår hunde og katte er der nogenlunde en fordobling i forhold til ”normale tilstande”, hvilket vil sige, at de lige nu modtager 3-4 henvendelser hver uge på både hunde og katte.

Lange ventetider på kaninpladser

Og så er der kaninerne, som der pludselig er blevet et stort tema hos internatet.

- Kaninerne har fuldstændig væltet os i år. Vi har lange ventelister på folk, der gerne vil af med deres kaniner. Vi kan ikke tage flere ind, siger Karina Fisker.

Karina Fisker trådte tidligere i år til som leder af internatet hos Dansk Dyreværn Aarhus. I knap fire år har Karina Fisker ledet Dyrenes Beskyttelses internat i Hjallerup med dets 18 ansatte og ca. 100 frivillige. Fremover skal hun lede begge internater.
Karina Fisker trådte tidligere i år til som leder af internatet hos Dansk Dyreværn Aarhus. I knap fire år har Karina Fisker ledet Dyrenes Beskyttelses internat i Hjallerup med dets 18 ansatte og ca. 100 frivillige. Fremover skal hun lede begge internater. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Internatet har i Aarhus plads til 40 kaniner, mens der ved Dyrenes Beskyttelse i Nordjylland er plads til 16. Også her er der fuldt booket.

- Det handler også om, at folk er blevet mere bevidste om, at de kræver pasning og pleje. Tidligere havde folk bare et bur i haven, hvor de fik lov at passe sig selv. Sådan er det heldigvis ikke mere, siger Karina Fisker.

Pas din kanin og vent eller find selv et sted

Mange af kaninerne bliver forsøgt indleveret ved internatet, men de oplever også, at en stor del bliver sat fri i skoven eller dumpet i papkasser. Derved får de mange ind via vagtcentralen, som man i øvrigt kan kontakte på telefon 1812.

Det er dog ikke anbefalelsesværdige løsninger.

- Enten er man nødt til at passe den, indtil vi får plads, eller så må man selv forsøge at finde en ny ejer. Der findes kaningrupper på Facebook, hvor folk er gode til at aftage dem, siger Karina Fisker.