Kan lugtes 50 km væk: Myndigheder beroliger borgere

Sent søndag aften holdt myndighederne møde om branden på Studstrupværket. Meldingen er fortsat, at man ikke skal være bekymret for sit helbred.

Branden har varet siden torsdag, hvor der udbrød brand i en silo med 56.000 ton træpiller. Siden har røgen spredt sig over store dele af Djursland med store gener til følge for mange. 

Søndag var politi, brandvæsen og Styrelsen for Patientsikkerhed igen samlet for at vurdere, om røgen er farlig for de borgere, der har fået røgen indenfor dørene. 

Og konklusionen er fortsat, at røgen ikke udgør en sundhedsrisiko. 

quote Det vil ikke påvirke forbrugerne

Carsten Birkeland Kjær, pressekontakt i Ørsted

Myndighederne mødes igen mandag for at vurdere situationen, oplyser Østjyllands Politi på Twitter. 

TV2 ØSTJYLLAND har de seneste dage beskrevet, hvordan borgere over hele Djursland føler sig kraftigt generet af røgen, der kommer fra siloen på Studstrupværket. 

Studstrupværket ligger cirka 15 kilometer nordøst for Aarhus
Studstrupværket ligger cirka 15 kilometer nordøst for Aarhus Foto: Google Maps

Morten Torp Nielsen, der bor mere end 50 kilometer væk i Grenaa, er en af dem, der kan mærke røgen i sit hjem. 

- Først troede jeg, at det var nogen, der ikke kunne finde ud af tænde op i en brændeovn. Men min bror, der er brandmand, sagde, at det altså godt kunne være røgen fra Studstrup.

- Jeg skyndte mig hjem og sikrede, at alle vinduer og døre var lukkede, og at ventilationen blev slukket, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Har du oplevet problemer med dit helbred? Tip os her

Tip os

Kæmper med gummigeder

Brandvæsnet og Ørsted, der ejer Studstrupværket, arbejder på at redde nogle af de 56.000 ton træpiller, der ligger og ulmer i siloen. 

Man forsøger med gummigeder at få så mange træpiller ud af siloen og over på en pram, der ligger til kaj ved Studstrupværket, så træpillerne kan bruges til at varme de aarhusianske hjem op til vinter. 

brand Studstrup Studstrupværket silo

56.000 ton træpiller svarer cirka til 10-12 dages forbrug, men selvom alle træpillerne skulle gå til, er der ikke grund til at frygte for kolde radiatorer til vinter.  

Det fortæller Carsten Birkeland Kjær, pressekontakt i Markets & Bioenergy ved Ørsted.

- Selvom det er enormt store mængder, så svarer det til 10-12 dages forbrug, hvilken er inden for en buffer vi har, som er der for at imødekomme uforudsete ting. Det vil ikke påvirke forbrugerne. Det vil være en forsikringssag, så det ryger ikke videre på varmeregningen, konstaterer han.

Kan vare længe 

Hvis man føler sig generet af røgen, skal man håbe på, at vinden vender, for branden på værket vil vare ved et godt stykke tid endnu. 

Ifølge Østjyllands Brandvæsen kan det kan tage 10 til 20 dage at få branden helt slukket. 

Det fortalte indsatsleder Steen Bøje i weekenden. 

- Det er svært at sige. I værkets indsatstaktik står der, at det tager omkring 20 dage at tømme siloen helt.

- Men vi er ikke klar over, om vi er nødt til at tømme siloen helt, og derfor ved vi endnu ikke, hvor lang tid vi kommer til at stå her, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.