Jan reddet af hjertemaskine

Jan Friis' liv blev reddet af en hjerte-lunge-maskine

03:04

1 af 2

Aarhus Universitetshospital i Skejby har de seneste par år haft stor succes med en ny behandling. Den kan redde patienter, der tidligere ville være døde efter hjertestop.

En af dem er en 53-årig Jan Friis fra Aarhus. Han er et af de meget få mennesker, der har overlevet et hjertestop, hvor hjertet ikke har slået af sig selv i 83 timer.

- For få år siden ville jeg have været erklæret død, da jeg kom til Skejby (Aarhus Universitetshospital, red), siger Jan Friis, der er økonom fra Aarhus.

Den 7. november sidste år, da han var ude at løbe en tur ved Brabrandstien i Aarhus, blev han ramt af et hjertestop.

- Jeg faldt simpelthen bare om, fortæller Jan Friis.

På Aarhus Universitetshospital har man siden 2011 haft succes med en behandling med en hjerte-lunge-maskine til patienter med hjertestop, hvor det ikke har været muligt at få hjertet i gang med det samme.

Se: Sådan giver du hjertemassage

Og var Jan Riis faldet om for dem år siden:

- Så var jan død. Det er et behandlingstilbud, som er relativt nyt. For at at kunne bruge metoden kræver det, at den der har fået et hjertestop, ikke har taget for meget skade i hjerne og andre organer, siger overlæge Jakob Gjedsted fra Aarhus Universitetshospital.

Da Jan Friis faldt om på Brabrandstien forsøgte nogle forbipasserende at give ham hjertemassage, indtil ambulancen kom og lægerne overtog. Men ingen af dem kunne få hjertet til at slå igen.

Men i de seneste par år er Aarhus Universitetshospital begyndt at bruge hjerte-lunge-maskinen, hvis de vurderer, at patientens hjerne ikke taget skade. Tidligere blev den kun brugt i forbindelse med operationer.

Efter flere døgns behandlinger lykkedes det at fjerne den blodprop, som var skyld i Jan Friis' hjertestop, og hjertet begyndte at slå igen.

Siden 2011 er hjerte-lunge-maskinen blevet brugt på 13 patienter, der er blevet indlagt med hjertestop, uden at hjertet er kommet i gang igen, og fem af dem har overlevet.

Aarhus Universitetshospital er det eneste sted i Danmark, som tilbyder behandlingen døgnet rundt.

Du kan høre hele Jan Friis' historie og høre mere om behandlingen i tv-indslaget øverst på siden.