Heidi mistede sin bedste veninde i Danmarks eneste skoleskyderi

Retssagen mod den 27-årige mand, der lige nu er anklaget for at have planlagt skoleskyderier, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på to overlevende fra det hidtil eneste skoleskyderi i Danmark.

Den 5. april 1994 står stadig soleklart for den tidligere studerende på Aarhus Universitet, Heidi Phillipsen.

- Det var egentlig meningen, jeg skulle have været med fra morgenstunden af, men vi havde lidt travlt med et oplæg, vi skulle holde om eftermiddagen, så jeg ringede om morgenen og sagde, at jeg ville blive hjemme og finpudse det, og så kunne vi ses i kantinen kl. 11, siger hun.

Den 35-årige Flemming Nielsen gik den formiddag ind på Aarhus Universitet og skød og dræbte to kvinder. En af dem var Heidi Phillipsens bedste veninde.

- Vi var studiekammerater og hang rigtig meget ud sammen, siger Heidi Phillipsen om veninden.

Flemming Nielsen stod bag skoleskyderiet på Aarhus Universitet i 1994.
Flemming Nielsen stod bag skoleskyderiet på Aarhus Universitet i 1994.

Han har et gevær

Claus Gade Sørensen var også på Aarhus Universitet den dag, hvor han sad i universitetets rygerkantine med sin medstuderende Marianne. Her hørte han et stort brag og kort efter kom en anden studerende løbende ud fra ikke-rygerkantinen.

- ”Han har et gevær”, siger hun, og der går det op for os, at det nok er alvor, og at vi skal væk, siger han.

Claus Gade Sørensen og Marianne flygter.

- Marianne fortsætter ud af bygningen, og jeg får revet en væk, der står og snakker i en mønttelefon. Så ringer jeg 112 og siger, hvem jeg er, og hvor jeg er, og at der er en mand med et gevær, og at de skal sende politi og ambulancer.

Folk vælter ud af vinduerne

Ude foran universitetet er alvoren ved at gå op for Heidi Phillipsen.

- Jeg kan se, at folk vælter ud af vinduerne og vil have fat i nogle af mine studiekammerater, men min læsegruppe kommer ikke ud. Og så spørger jeg politimanden og nævner nogle navne, og så siger han, at det kan han ikke svare på, men at jeg skal med ned på politistationen, siger hun.

Hvad tænker du der?

- Der ved jeg godt, at det er helt galt.

Den aktuelle sag, hvor en 27-årig mand er tiltalt for at planlægge skoleskyderier, har sat tankerne i gang blandt dem, der overlevede i 1994.

- Både den sag i Aarhus og den, der kører i retten i Aalborg, viser, at hvis man er desperat nok, så får man fat i våben, og så er man villig til at gøre alt muligt og tage sit eget liv bagefter, siger Heidi Phillipsen. 

En Falck-medarbejder gør rent og rydder op efter skoleskyderiet på Aarhus Universitet.
En Falck-medarbejder gør rent og rydder op efter skoleskyderiet på Aarhus Universitet.

Fandt inspiration i andre skoleskydere

Den 27-årige nordjyde, der ifølge anklagen i 2015 begyndte at planlægge massedrab, har nævnt, at gerningsmanden fra 1994 var en inspirationskilde for ham. 

I 2019 får specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, Christian Mogensen, øje på den 27-årige i kvindehadske grupper.

- Det forholder sig til danske studiner og studenterfester, og han beskriver, hvordan han aldrig har været en del af den her ungdoms- og festkultur, sagde han til TV2 Nord tidligere på måneden.

Her skriver den tiltalte ifølge anklagen over 8000 opslag, hvor han blandt andet taler om skoleskyderier og selvmord.

- I løbet af den periode, hvor jeg følger ham, bliver jeg opmærksom på, at han er i besiddelse af skydevåben, hvilket er noget af det, der gør, at jeg ringer til politiet, siger Christian Mogensen.