Genbrugt legetøj hitter - firma har stor succes med abonnement

Østjyske iværksættere har siden sidste sommer gjort det til en forretning at udleje brugt legetøj på abonnement - og oplever stor succes.

På et lager i Hasselager bliver der pakket kasser med brugt legetøj i rekordfart. 

Her holder legetøjsfirmaet LalaToys til. De udlejer legetøj på abonnement, og en børnefamilie har netop lagt en ny bestilling på et trommesæt, nogle klodser og en legetøjsedderkop.

Ved at betale et fast månedligt beløb, får børnefamilierne mulighed for at skifte ud i legetøjskassen uden at skulle kassere det uønskede legetøj.

- Vi kan se, at der er et rigtig stort ressourcespild i legetøj, fordi børn hurtigt vokser fra det. De synes ikke, at det er sjovt mere, og så får det lov at ligge og samle støv, siger Nicolai Varney, der er medstifter af LalaToys.

Det var en frustreret Nicolai Varney, der oplevede med sine egne børn, hvordan det nyindkøbte legetøj hurtigt blev uinteressant og skulle udskiftes. Her opstod idéen til at udleje brugt legetøj på abonnement. Sammen med to andre familier fik Nicolai Varney og hans kone, Jannie Varney, stablet LalaToys på benene.

Nicolai Varney var med til at stifte LalaToys i 2021.
Nicolai Varney var med til at stifte LalaToys i 2021.

Oplever massiv vækst

Siden det aarhusianske legetøjsfirma gik i luften i sommeren 2021, har det oplevet massiv vækst. De havde en ambition om at få 75 til 100 kunder på et år, men på bare et halvt år er det tal mere end fordoblet.

Og det, synes Nicolai Varney, vidner om, at folk gerne vil genanvende legetøj og gøre op med ressourcespildet.

- Vi har oplevet stor opbakning, fordi folk generelt ikke er glade for ressourcespild, og så særligt når det kommer til legetøj, fordi meget legetøj består af plastik.

LalaToys udlejer legetøj til børn i alderen 0-8 år.
LalaToys udlejer legetøj til børn i alderen 0-8 år.

Genbrug er “in”

I genbrugsbutikken Børneloppen, der ligger i Randers, oplever de også en stigende interesse for brugt legetøj. Her kan man leje en stand og sælge ud af det, som ens børn ikke længere finder glæde ved.

Og særligt en ny slags kunde er kommet til.

- Da vi åbnede for tre år siden, oplevede vi, at mange førstegangsforældre gav udtryk for, at de gerne ville have det bedste til deres børn. For dem var det at købe det fra ny, og det har vi set en klar ændring i, siger Katrine Skjødt Thylstrup, der er butikschef i Børneloppen Randers.

Ifølge Katrine Skjødt Thylstrup er det nærmest blevet “in” at købe genbrug - også hos førstegangsforældre.

Flere førstegangsforældre køber genbrugslegetøj, oplever butikschef Katrine Skjødt Thylstrup i Børneloppen Randers.
Flere førstegangsforældre køber genbrugslegetøj, oplever butikschef Katrine Skjødt Thylstrup i Børneloppen Randers.

Det kan Kirsten Rosenqvist, der for nyligt blev mor for tredje gang, nikke genkendende til. I dag køber hun alt børnenes legetøj brugt.

- I starten kunne jeg godt lide, at det hele var fint og nyt, men jeg lærte ret hurtigt, at barnet er fuldstændig ligeglad, og at tingene er i rigtig fin stand, siger Kirsten Rosenqvist, der er standejer og kunde i Børneloppen Randers.