Efter stigning i smittetal: Nu lukkes plejehjem for indendørs besøg

Aarhus Kommune indfører igen besøgsrestriktioner på kommunens plejehjem. Det sker efter kommunen har haft en af landets hurtigste stigninger i antallet af nye smittetilfælde.

Aarhus Kommune har tirsdag besluttet at genindføre besøgsrestriktioner på kommunens plejehjem og sociale institutioner. Dermed flyttes besøgene atter udenfor.

Det sker som følge af de seneste dages stigning i antallet af personer konstateret smittet med COVID-19. Hen over weekenden er 50 personer i Aarhus Kommune konstateret smittet ud af 207 på landsplan. Fra mandag til tirsdag er yderligere 27 personer blevet konstateret smittede i Aarhus Kommune.

Beslutningen blev taget tirsdag på et møde i kriseledelsen i Aarhus Kommune, hvor også en repræsentant fra Styrelsen for Patientsikkerhed var med, oplyser Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Besøg flyttes ud 

Genindførelsen af besøgsrestriktionerne betyder, at besøg på plejehjem og sociale institutioner atter rykkes udenfor. Det gælder dog ikke, hvis der er tale om særlige tilfælde eller kritisk sygdom. Det er endnu uvist hvor længe, restriktionerne vil gælde.

Derudover er det på dagens møde blevet besluttet, at pleje- og omsorgspersonale skal testes hver uge. for COVID-19, ligesom kommunen vil øge kommunikationen om COVID-19 til aarhusianerne. 

Det vil blandt andet ske via medier og boligforeningerne i byen.

Cirka halvdelen Aarhus' nye smittede med covid-19 siden fredag har somalisk baggrund, oplyser Aarhus Kommune.

Løsningen skal derfor også især målrettes somaliere, mener borgmesteren.

- Vi kommer til at målrette kommunikationen til dem specifikt, både gennem boligforeningerne og gennem institutioner i områder, hvor der er en høj koncentration af folk med somalisk baggrund, siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune.

Anbefaler ikke yderligere genåbning

Udmeldingerne fra Aarhus Kommune kommer samme dag, som Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, har meldt ud, at de ikke vil anbefale en yderligere genåbning af Danmark.

- Statens Serum Institut vil ikke anbefale politikerne yderligere genåbning – altså at man ikke går videre med fase fire, fordi smittetrykket er som det er nu, siger han til Jyllands-Posten.

Nattelivet, spillesteder, videregående uddannelser og store arrangementer med mere end 500 gæster havde ellers længe kunne se frem til den 31. august, hvor restriktioner for dem, stod til at udløbe. Men det har Kåre Mølbak sået alvorlig tvivl om.

VIDEO: På baggrund af de seneste dages stigning i antallet af smittede kommer ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitet her med et opråb.