Dimission blev livestreamet: - Det er bedre i år, end det plejer at være

På Viby Gymnasium blev afgangseleverne fredag fejret til dimission på corona-forsigtig vis.

01:37

VIDEO: Studenter fra Viby Gymnasium fejrede fredag dimission klassevis på grund af coronavirus. Indslaget er fra d. 26. juni 2020.

Under normale omstændigheder får de nyudklækkede studenter en tur på scenen én efter én, når de bliver fejret til dimission.

Her får de både håndtryk af rektor og stukket eksamensbeviset i hånden – efterfulgt af klapsalver fra en fyldt sal af stolte familiemedlemmer, klassekammerater og undervisere.

Læs også Han arvede et slot, men ville hellere være postarbejder. Nu er han død

Det var dog en noget anderledes oplevelse, Caroline Frandsen fra 3.d fra Viby Gymnasium i Aarhus fik sig fredag, da hun dimitterede.

I stedet for at gå på scenen i salen og give hånd sad hun sammen med de andre elever spredt rundt på skolen i klasselokaler, mens hele dimissionsshowet blev livestreamet.

Jeg har intet imod at blive student på den her måde i år.

Caroline Frandsen, student, Viby Gymnasium

- Det er fedt at være en unik årgang, og jeg synes personligt, at vi har fundet en god løsning. Jeg har i hvert fald intet imod at blive student på den her måde i år. Jeg synes faktisk nærmest, det her er bedre, end det plejer at være, fortæller Caroline Frandsen. 

Eksamensbeviserne fik eleverne udleveret onsdag hver for sig, hvor de afholdt en corona-forsigtig og helt nytænkt hueceremoni.

Forældre så med fra stuen

Selve dimissionen bestod af taler fra rektor og elever, musikalske indslag og underholdning. Det hele blev sendt fra et teknikrum på skolen, hvor "produceren" stillede om til to værter, der styrede showet, mens en fotograf optog det hele. 

Showet blev sendt live, mens eleverne kunne se med fra klasselokalerne og forældrene hjemme fra stuerne.

Caroline Frandsen var i godt humør, da hun sammen med klassekammeraterne så med på livestreamen fra klasselokalet. 

- Jeg synes, det er en rigtig god løsning, at vores forældre ser med derhjemme. Det er lidt spændende, om de kan finde ud af det, det er jo også helt nyt for dem at skulle se det hele online. Så det bliver sjovt at høre, når jeg kommer hjem, hvordan deres oplevelse var, lyder det fra studinen. 

Slagets gang blev styret af en tidligere elev på skolen, der havde indrettet biologilokalet til et teknikrum og tv-studie.

Læs også Legendarisk spillested i fare for at styrte sammen

- Det har taget to-tre dage at sætte det hele op, og det kommer også til at tage en dag at pille ned igen. Men det er en meget corona-venlig måde at producere på, fortæller den tidligere elev, Martin Hermansen.

Selvom det var en anderledes oplevelse, så tog det ifølge Caroline Frandsen ikke pusten fra arrangementet.

De har de snakket om at gøre igen næste år.

Caroline Frandsen, student, Viby Gymnasium

- Det er fedt at være en del af. Det her bekræfter bare, at vi er helt specielle, og at vi virkelig skal fejres i år, fordi vi har været igennem så meget her til sidst.

Læs også Det flyder med skrald i Botanisk Have: Ligner efterladt Roskilde Festival

- Vi skal også køre studenterkørsel og til en masse fester, så vi får stadig den fællesskabsfølelse. Så selvom det her er anderledes, så er stadigvæk vores helt egen dimission, og det er helt perfekt.

Kan ændre på traditioner fremover

Det var i lang tid uvist, om studenterne kunne få lov til at afholde dimission og køre i studentervogn, men med corona-restriktioner flettet ind i arrangementerne, er det lykkes.

Vi måtte ryste posen og tage elementer fra forskellige dele.

Lone Sandholdt Jacobsen, rektor, Viby Gymnasium

- Vi kom på ideen, fordi vi godt kunne se, at vi ikke ville kunne gennemføre de tre vigtige begivenheder, som er sidste skoledag, hueceremonien og dimissionen. Så vi måtte ryste posen og tage elementer fra forskellige dele, fortæller rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen. 

Den tidligere elev Martin Hermansen stod bag den store produktion. 

Og noget tyder på, at det ikke er første og eneste gang, at den traditionsrige afslutning efter tre års studier på gymnasiet, ser anderledes ud.

- Vi har snakket med ledelsen og rektor om, at den måde vi fik eksamensbeviser på i onsdags, var meget mere personlig, og det var en fed måde at gøre det på. Og det har de snakket om at gøre igen næste år, fortæller Caroline Frandsen. 

Læs også SE BILLEDERNE: Østjyllands nye kulturhus åbner

Og det vil ledelsen på Viby Gymnasium nu tænke over.

- Jeg synes, der er elementer, som vi har set her, som vi skal indarbejde i måden, vi vil gøre det fremover på, lyder det fra rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen.