Museum, bibliotek, kunsterboliger, butik, restaurant, spillested og meget mere rummer Ebeltofts nye kulturhus Maltfabrikken.

1 af 2

SE BILLEDERNE: Østjyllands nye kulturhus åbner

Efter mere end 10 års udviklingsarbejde og en samlet investering på 165 mio. kroner, står den gamle maltfabrik i hjertet af Ebeltoft forvandlet og klar til sin officielle åbning i dag.

Den oprindelige fabrik blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861, og helt frem til lukningen i 1998 blev der produceret malt i Ebeltoft. Herefter forfaldt bygningerne og var en overgang truet af nedrivning.

Men en række lokale borgere ville det anderledes, og fra i dag er Maltfabrikken i Ebeltoft et kulturhus med museum, bibliotek, kunstnerboliger, butik, restaurant, spillested og meget mere.

Se billederne fra dagens åbning her. 

#1 Maltfabrikken i solskin

 

 

#2 Stilhed i skygge før storm

Maltfabrikken har mange frivillige tilknyttede, som hjælper til ved større arrangementer og som også hjælper til i bryggeriet. De kaldes maltpedellerne. Her slapper de af i skyggen, inden de skal i gang med at arbejde. 

 

 

#3 Høj som lav

Der er forskellige festlige indslag i løbet af dagen, men der har ikke været et officielt offentligt program pga. corona-situationen. Der er åbent for alle fra kl. 15. 

 

 

#4 Due på afveje

Der blev sluppet 70-80 duer ud, da indvielsestalerne var forbi. En enkelt due ramte en rude og fik en hjælpende hånd, inden den måtte køre med sin ejer hjem i stedet for at flyve. 

 

 

#5 Stole med corona-afstand

Der var godt med afstand mellem folk, da der blev lyttet til taler i solen. 

 

 

#6 Borgmester også stolt

Syddjurs' borgmester Ole Bollesen holdt også tale. Her ses han sammen med en ansat fra Karpenhøj Naturcenter, som netop har lejet et lokale ved Maltfabrikken. Her skal de blandt andet til at leje cykle ud. 

 

 

#7 Fra fabrik til lånemaskine

Et gammelt maskinbånd er blevet til lånemaskinen i biblioteket, som også er rykket ind i Maltfabrikken. 

 

 

#8 Fra ovn til historie

En kølle er en ovn, som blev brugt i produktionen af malt. I dag bliver fabrikkens historie vist på væggen i Lille Kølle. 

 

9# Trappen til skorstenen

Den sidste del af trappen blev sat på i formiddags - lige i tid til åbningen. Sådan er det altid ved Maltfabrikken - vi når det lige, siger Kristian Krog, projektleder for Ny Malt. 

 

#10 Udsigt til Fregatten Jylland

De mange trin op ad den nye trappe belønner sig. Herfra kan man blandt andet se Fregatten Jylland. 

 

#11 Musik på gårdspladsen

Hele dagen er der musik fra forskellige scener, og gående gademusikanter spiller også op.

 

#12 Mikrobryggeri serverer lokalt øl

Ebeltoft Gårdbryggeri er også rykket ind i Maltfabrikken. Her brygger de i mindre tanke med plads til 400 liter ad gangen. 

 

#13 Der bliver lavet malt igen

I meget mindre målestok bliver der igen lavet malt. Her spirer byggen, inden den bliver ristet og bliver til malt, der kan bruges i ølproduktion.

 

 

#14 Folkefesten er i gang

Mellerup Musikefterskole underholder udenfor, mens flere og flere gæster dukker op.

 

#15 Og der bliver danset

 

#16 Festen fortsætter til solen går ned over malten