Brandskole bliver nu undersøgt for giftigt stof

En brandskole i Skejby skal undersøges for det giftige stof PFOS.

Nu skal det tjekkes, hvor stort problemet er med det giftige stof PFOS ved Østjyllands Brandvæsens brandskole i Skejby.

Det blev onsdag vedtaget på et byrådsmøde i Aarhus Kommune. 

Region Midtjylland afviste tidligere på måneden at undersøge området nærmere, så nu tager Aarhus Byråd sagen i egen hånd.

Rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), kunne fortælle byrådet, at der allerede er igangsat flere undersøgelser.

Der skal blandt andet tjekkes om de nærliggende områder er blevet påvirket af PFOS, og om det kan findes i kødet fra det kvæg, der græsser i nærheden. Derudover er det nuværende slukningsskum allerede blevet undersøgt, hvori der ikke er fundet PFOS. 

Hvad er PFOS?

Det kan der dog have været i skummet før i tiden. 

- Vi ved ikke med sikkerhed, om der har været PFOS i skummet, men det er sandsynligt, sagde Bünyamin Simsek.

Det blev også slået fast, at der ikke er aktuel akut forurening i området. 

- Vi er rigtig glade for, at vi nu har taget ansvar. Det er meget alvorligt, hvis det slipper ud i vores vand, sagde Steen Bording Andersen (S). 

En af 145 steder

Brandskolen i Skejby er en af 145 lokaliteter, som Danske Regioner har udpeget til at blive undersøgt nærmere efter store fund af det sundhedsskadelige stof PFOS i Korsør.

I foråret kom det nemlig frem, at det giftige stof - som tidligere blev brugt i brandskum - havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en mark, og 118 børn og voksne har fået målt store mængder PFOS i deres blod, efter de har spist kød fra kvæg, som var forgiftede med fluorstoffet.

Men selvom brandskolen i det nordlige Aarhus er på listen, har Region Midtjylland vurderet, at der ikke er fare på færde i forhold til vandkvaliteten, hvilket gør at Region Midtjylland ikke foretager sig yderligere.

Overblik over brandøvelsespladser: Her tjekker Region Midtjylland for gift i Østjylland