Bog fra farligt land: Fik søn hjem i poser

I denne uges Kulturkamp fortæller tryllekunstneren Jesper Grønkjær om sin nye bog. Den handler om en skæbnesvanger rejse til verdens farligste land

Jesper Grønkjær er tryllekunstner. Og så er han borger i verdens lykkeligste land - Danmark. Den kombination fik ham til at tage til verdens farligste land for at dele ud af sin kunst og lykke. Det er der nu kommet bogen Smil på Dødens Avenue ud af.

Landet han rejste til var Honduras. Et mellemamerikansk land, hvor der begås 20 mord om dagen, og hvor bandekriminalitet og narko er hverdagskost:

- Vi slog op i nogle tabeller og så FN's liste over lande med den højeste mordrate. Der lå Honduras på førstepladsen. Vi har så meget overskud som danskere, så lad os tage ud og dele ud af det.

Jesper Grønkjær og hans rejsekammerat Thomas Vovemod satte sig for at finde den anden version af det uhyggelige billede, som medierne ofte viser. I den søgen mødte de blandt andet taxachaufføren Tino.

- En bizar handling

- Jeg spørger til, hvordan det er at køre taxa i Honduras. Han slår ud med armene og siger, det er farligt: "Vi bliver truet til at betale beskyttelsespenge til nogle af verdens værste bander, og gør vi ikke det, risikerer vi at blive slået ihjel".

Den fortælling synes Jesper Grønkjær lyder som en røverhistorie, indtil taxachaufføren tager et billede frem af sin søn:

- Han holder det op mod hjertet og fortæller, at sønnen var chauffør ligesom ham. Han nægtede at betale beskyttelsespenge, så han blev bortført af banderne på et tidspunkt. Blev bagbundet med jernkæde og tæsket med en kæp. Blev skudt tre gange igennem baghovedet og brændt inden han blev smidt i floden. Og Tino fik sin søn hjem i fem plasticposer.

Anmeldere begejstrede for Monet

Men mødet med Tino var ikke det mest bemærkelsesværdige på rejsen til Honduras. For Jesper Grønkjær fik muligheden for at trylle for Roberto - et hårdkogt bandemedlem med mere end 20 liv på samvittigheden.

En endnu mere kontroversiel person han mødte, var bandelederen Maria Isabel. En kvinde der - hvis rygtet taler sandt - har været medvirkende til 400 drab:

- Bogen er ikke nogen sensationsbog, jeg beskriver ikke de her mord og alt det blod og så videre. Jeg beskriver, hvad der er gået forud for det. På den måde har jeg ikke nogen skrupler, for det er faktisk en rigtig smuk historie om en person, som prøver at gøre noget for at blive anerkendt, men ikke bliver det - og endelig finder hun et sted, hvor der er nogle, der tager sig af hende. Det er vigtigt at fortælle.

Du kan høre Jesper Grønkjær fortælle om mødet med de tre personer, og se ham brænde hul på et bandemedlems bluse i videoen øverst. Kulturkampen bliver sendt onsdag klokken 20.20.

Skærmbillede 2021-04-12 kl. 20.49.29

Regionen vil købe flere ambulancer: - Vi skal have nedsat lange responstider

21-000190-20 20201023_THG_VISUALISERING_ALLEGADEN_SLETH 12524003_1_1_2

Gammelt amtssygehus får nyt liv

Bloddonor

Blodbank med opråb: - Vi mangler flere end dobbelt så mange donorer

Ambulance

Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland

Østjysk Bolig

Svindelsag vækker bekymring på Christiansborg

def_thumb,50_percent

play Problemer med lang kø ved vaccinationscenter: - Kom til tiden og lad pårørende blive hjemme