Bedrageri og tyveri: 27-årig dømt for 44 kriminelle handlinger

En 27-årig mand er i dag blevet dømt for blandt andet at have prøvekørt adskillige biler hos jyske bilforhandlere uden at aflevere dem tilbage

En 27-årig mand fra Viby er her til eftermiddag blevet idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel i Retten i Aarhus. Han er blandt andet dømt for at have prøvekørt adskillige biler hos jyske bilforhandlere uden at aflevere dem tilbage.

I alt bliver den 27-årige dømt for hele 44 forhold, herunder seks tilfælde af brugstyveri og bedrageri af bilforhandlere.

Derudover har han også stjålet brændstof fra primært østjyske tankstationer 13 gange. Anklager Peter Mathiasen fra Østjyllands Politi er tilfreds med dommen:

- Der er tale om særdeles grove og velovervejede brugstyverier, som den 27-årige nu er dømt for. Han har helt systematisk henvendt sig til flere bilforhandlere over en kortere periode og snydt sig til at prøve biler ved at fremvise en andens id. Derefter har han beholdt bilerne selv, og flere gange sat stjålne nummerplader på, så de ikke kunne findes, og kørt rundt i dem, som om de var hans egne, siger anklager Peter Mathiasen, Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 27-årige var tiltalt for 49 forhold, som var samlet sammen fra flere danske politikredse, men blev altså frifundet i fem af forholdene.

Standset i de stjålne biler

Sidste sommer modtog politiet samme anmeldelse fra flere bilforhandlere.En mand havde henvendt sig i deres forretning, havde fået lov til at prøvekøre en bil og var aldrig vendt tilbage. I alt var seks bilforhandlere i henholdsvis Aarhus, Haderslev og Herning udsat for den samme fremgangsmåde. 

quote Der er tale om særdeles grove og velovervejede brugstyverier, som den 27-årige nu er dømt for.

Anklager Peter Mathiasen, Østjyllands Politi

Manden bag viste sig at være den 27-årige fra Viby. Han blev nemlig standset tre gange til kontrol i flere af de biler, som var blevet meldt stjålet.

Blandt andet blev han taget i en varebil, som de savnede hos Via Biler i Højbjerg fra et brugstyveri d. 18. juli.

Her kunne politiet konstatere, at han havde skiftet nummerpladerne, sat navnet på sit tømrerfirma på siden af bilen, fyldt den med firmaværktøj og kørt rundt i den i forbindelse med arbejde. Men stelnummeret afslørede altså, at der var tale om den stjålne varebil fra Højbjerg.

Varetægtsfængslet efter biltyveri i Tilst

Efter sagen var gik i gang i starten af sommeren 2017, vurderede anklagemyndigheden den 12. august, at der var tilstrækkeligt grundlag for at fremstille den 27-årige for retten med henblik på varetægtsfængsling. 

Dagen forinden havde en bilforhandler i Tilst nemlig anmeldt et tyveri af en Seat Leon Stationcar, hvor tyven havde gjort brug af den fremgangsmåde, som den 27-årige efterhånden var kendt for. Og det fik politiets klokker til at ringe.

Derfor blev en patrulje samme dag sendt ud for at besøge den 27-årige på hans adresse. De fandt dog ikke den savnede bil. 

Men da de samme betjente aflagde ham endnu et besøg den følgende dag, var der bid. Den stjålne Seat stod ganske rigtigt parkeret nær den 27-åriges hjem. Han blev derfor anholdt og sigtet for endnu et brugstyveri.

Den 27-årige blev fremstillet for retten den 13. august og har siddet varetægtsfængslet siden.

- Vi har brugt tiden til at samle alle de forhold, som de forskellige politikredse har haft på ham, for at gøre rent bord. Det løb op i hele 49 forhold for 2016 og 2017 og handler primært om forskellige tyverier. Det drejer sig om brugstyverier og bedrageri vedrørende biler, tyveri af benzin, nummerplader og andet, siger anklager Peter Mathiasen.

Den 27-årige fik sin dom tidligere i dag og er fortsat varetægtsfængslet frem til sin afsoning.