Arla: Importstop kan koste job

Arbejdspladser er i fare

Det kan koste arbejdspladser på de danske mejerier, at Rusland har sagt stop for al import af smør og ost fra Danmark. Arla, som har hovedsæde i Aarhus, må stoppe al produktion til Rusland, og det kan få konsekvenser for de ansatte, lyder det fra selskabet.

- Jeg kan ikke garantere, at situationen ikke vil berøre job i vores produktion, siger Lars Dalsgaard, ansvarlig for den globale produktion i Arla Foods, i en pressemeddelelse.

- Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at minimere konsekvenserne for vores kolleger på de ramte mejerier. Så snart vi har et klart overblik, vil folk få at vide, hvad planen er for deres mejeri, siger han.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, har sagt stop for al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. Forbuddet vil foreløbig løbe i et år.

Se: Mister milliardeksport

Arlas eksport til Rusland har en værdi af omkring en milliard kroner årligt og udgør cirka én procent af koncernens omsætning, oplyser Arla, som nu skal til at finde på en plan B for de mejerier, der indtil nu har stået for produktion af ost og smør til Rusland.

Ifølge Arlas kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen arbejder Arla nu på at finde en løsning.

- Det giver ikke mening at producere varer, som ikke længere kan afsættes på det marked. De produkter skal vi forsøge at få afsat på andre markeder, siger Astrid Gade Nielsen til Ritzau.

- Men det er der rigtigt mange andre, der også er i gang med at finde ud af, så vi må se, i hvor høj grad det lykkes. Vi skal bruge et par dage til at finde ud af helt præcist, hvilke konsekvenser det får, siger hun.

Arlas eksporterer især smør og ost til Rusland, og varerne produceres på en række danske mejerier.

Det drejer sig om mejerierne Holstebro Mejeri, Holstebro Flødeost, Nr. Vium, Taulov, Troldhede, Kruså, Bislev, Rødkærsbro og Høgelund. I Sverige har Götene en mindre eksport til Rusland.

Med boykottet af varer sætter Rusland hårdt mod hårdt over for de lande, der har indført sanktioner mod landet i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.