Apps hjælper kræftpatienter

Nye kemo-apps holder styr på informationerne

Foto: Tonny Foghmar

Nye apps skal hjælpe kræftpatienter i behandlingsforløbet.

Det er Onkologisk Afdelingen på Aarhus Universitetshospital, der sammen med Region Midtjyllands Center for E-læring, har udviklet de nye apps.

Det kan være svært for kræftpatienter at overskue de mange informationer, som de skal forholde sig til i et behandlingsforløb, men det kan de to apps hjælpe med.

Den ene app beskriver bivirkninger ved behandlingen og giver råd til at minimere og forebygge dem, mens den anden besvarer ofte stillede spørgsmål.

De to apps har den fordel, at de kan læse informationerne op for patienterne.

- Patienterne bliver bombarderet med information, og mange har svært ved at overskue alle de ord. Her kan man læne sig tilbage og få informationen læst op, når man er parat til dem, alene eller i selskab med pårørende, siger klinisk sygeplejespecialist Birgitte T. Espersen, der står bag de to apps, i en pressemeddelelse.

75-årige Grethe Thisted fra Silkeborg har lige været igennem et behandlingsforløb på Onkologisk Afdeling, hvor hun har prøvet de nye apps.

- Jeg synes, de er meget mere overskuelige. Jeg kan tage min tablet og gå fra punkt til punkt. De er kortfattet og til at forstå. Det er så jordnært, det som står skrevet, at jeg læste det hele på én gang. Jeg har allerede givet venner, som har familie, som er i kemobehandling, et tip om appen, siger Grethe Thisted

Det er gratis at hente de to apps, som er tilgængelige via App Store og Google Play, hvor de hedder KemoGuide1 og KemoGuide2.