Ansat på plejehjem smittet med COVID-19

En ansat på et plejehjem i Aarhus er testet positiv for COVID-19. Beboere sat i karantæne i deres lejligheder.

En ansat på Plejehjemmet Hørgården i Risskov i Aarhus er blevet testet positiv for COVID-19. 

Den pågældende medarbejder er sat i hjemmekarantæne, alle beboere skal blive i deres lejligheder, ligesom alle unødvendige besøg udefra aflyses. 

De beboere, der har sygdomssymptomer, der kan minde om Covid-19, vil i samarbejde med egen læge, myndighederne og ansatte fra afdelingen for Infektionssygedomme på Aarhus Universitetshospital blive testet.

- Efter vi har fået testresultatet fra den pågældende medarbejder, har vi været i tæt dialog med myndighederne. Vi ved jo ikke endnu, om der er nogle beboere eller andre ansatte, der er smittet på plejehjemmet. Men fordi det er ældre og svage borgere, prøver vi at være på forkant, siger Vibeke Dahmen, viceområdechef for Område Nord ved Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ved plejehjemmet Hørgården bliver man mødt af skilte med 'ingen adgang'.
Ved plejehjemmet Hørgården bliver man mødt af skilte med 'ingen adgang'. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Beboere sat i hjemmekarantæne

- Det er en fast nattevagt, som har været på arbejde flere nætter, hvor vedkommende kan have bragt smitte med sig til beboerne. Derfor er alle beboere på plejehjemmet kommet i hjemmekarantæne i egen bolig, siger Vibeke Dahmen og fortsætter:

- Styrelsen for Patientsikkerhed har været til stede på plejehjemmet og har meldt tilbage, at plejehjemmets plan for foreløbige tiltag er god.

quote Alle pårørende er blevet kontaktet omgående og opfordret til ikke at aflægge besøg hos beboerne grundet mistanke om coronavirus.

Vibeke Dahmen, viceområdechef Område Nord ved Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter man, at man indgår i dialogen om plejehjemmet.

- Vi er i tæt dialog med plejehjemmet og Aarhus Universitetshospital om håndtering af sagen, lyder en kortfattet melding fra Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

De beboere, som bliver berørt, bor i de 35 private boliger tilknyttet plejehjemmet Hørgården. Det ligger på Hørgårdsvej 15-19.

Lokalcenter Hørgården er ikke berørt af situationen.

Flere bliver hjemme

Områdechefen fortæller, at et par andre medarbejdere, der har forkølelses-symptomer, er blevet hjemme for at kontakte egen læge.

- Alle pårørende er blevet kontaktet omgående og opfordret til ikke at aflægge besøg hos beboerne grundet mistanke om coronavirus, og det gælder også for alle andre aftaler beboerne har, såsom frisør, fodterapeut med mere, siger Vibeke Dahmen.

- Indsatsen for at mindske risikoen for smittespredning på plejehjemmet er grundig hygiejne, afspritning og brug af værnemidler til medarbejdere, siger Vibeke Dahmen.

quote Vi har fokus på at beskytte vores medarbejdere så godt, som vi kan, og så maner vi til tro og besindighed, så vi undgår panik.

Vibeke Dahmen, viceområdechef Område Nord ved Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Medarbejderne opfordres til ikke at være i tæt fysisk kontakt med deres familie derhjemme, indtil sagen er yderligere belyst. 

Vibeke Dahmen fortæller, at de ansatte på plejehjemmet, der er på arbejde, skal følge myndighedernes retningslinjer, ligesom de modtager støtte og vejledning fra Aarhus Universitetshospital.

Her kan du se Sundhedstyrelsens råd til, hvordan du kan forebygge smitte af ny coronavirus.
Her kan du se Sundhedstyrelsens råd til, hvordan du kan forebygge smitte af ny coronavirus. Foto: Sundhedsstyrelsen

- Ved beboere med hoste eller andre sygdoms-symptomer, skal de bruge værnemidler og så videre, indtil vi ved, om de pågældende er smittet eller ej. Vi har fokus på at beskytte vores medarbejdere, så godt som vi kan, og så maner vi til tro og besindighed, så vi undgår panik, siger Vibeke Dahmen.

340 personer er konstateret smittet med COVID-19 i Danmark. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag kl. 10. Det er en stigning fra 262 tirsdag. 1231 personer er i karantæne.

Du kan læse mere om COVID-19 på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

TV2 ØSTJYLLAND følger sagen.