1,5 millioner har haft en ARoS-oplevelse

Hver fjerde kunst-gæst til ARoS' udstillinger var turist fra udlandet

Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Kunstmuseet ARoS i Aarhus har haft et ekstraordinært godt år - målt på besøgstallene. Halvanden million mennesker har i 2017 besøgt enten museet med den karakteristiske regnbue på toppen eller den store, omdiskuterede udendørs kunstoplevelse, hvor kunstnere omdannede en del af Mindeparken til et lyserødt, spraymalet landskab. 

Læs også Nu ryddes der op efter omdiskuteret kunstværk

I alt besøgte 980.909 museet, mens ARoS Triennial The Garden – End of Times, Beginning of Times havde cirka 563.500 besøgende i byrummet og langs kysten syd for Aarhus.

'Et ekstraordinært resultat'

Det betyder, at over 1,5 millioner mennesker i løbet af 2017 har haft det, museet med en samlet betegnelse kalder for 'en ARoS-oplevelse.'

- Det er et ekstraordinært resultat, men vi har også lavet ekstraordinært mange ting i år, siger ARoS-direktør Erlend G. Høyersten til TV2 ØSTJYLLAND med henvisning til blandt andet The Garden, den store udstilling langs kysten i det sydlige Aarhus. 

02:09

VIDEO: Se interviewet med Erlend G. Høyersten her.

Luk video

Sidste år fik kunstmuseet kritik for sin måde at opgøre besøgstallene på. Kritikken bestod i, at folk, der enten kun havde besøgt cafeen, museumsbutikken eller skudt genvej gennem museet, blev talt med i optællingen.

ARoS oplyser, at måden man i år har optalt de besøgende på selve museet er, at man har talt alle, der har været igennem svingdøren, hvorefter man så har kompenseret og trukket en procentdel fra. Hvor stor den procentdel er, ønsker museet ikke at oplyse.

Læs også Aros tæller også besøgende, der ikke køber billet

Og når det gælder optælling af gæster til museets udstillinger i byrummet, har man optalt via stikprøver.

- Vi har lavet stikprøver, og vi har lavet nok til at vi har kunnet lave et solidt statistisk grundlag for beregningen, siger Erlend G. Høyersten.

Hver fjerde gæst kom fra udlandet

Museets egne optegnelser viser, at op mod hver fjerde gæst i 2017, over 23 procent af de besøgende, kom fra udlandet. De fleste af de udenlandske besøg lå i løbet af sommerperioden, hvor udlændinge i perioden juni-september udgjorde omkring 42 procent af det samlede antal besøgende.

En del af Mindeparken i Aarhus blev sidste år overmalet med rød og hvid maling af kunstmuseet ARoS og den tyske kunstner Katharina Grosse. Det meget omdiskuterede kunstværk var en del af udstillingen The Garden.

En del af Mindeparken i Aarhus blev sidste år overmalet med rød og hvid maling af kunstmuseet ARoS og den tyske kunstner Katharina Grosse. Et kunstværk, der i den grad skabte debat og opmærksomhed.

- Det har været med til at skabe opmærksomhed, det er der ingen tvivl om. Og mange har nok haft det sådan, at nu skal de ud at se, hvad det er, alle taler om. Vi ser, at den store opmærksomhed i pressen generelt skaber mere opmærksomhed på, hvad vi ellers laver, siger Erlend G. Høyersten.

Læs også ARoS søger frivillige til at smide tøjet foran publikum

Kulturhovedstaden har tiltrukket ekstra gæster til

Museets besøgstal har haft en stigende kurve gennem de senere år. Også flere andre østjyske kulturinstitutioner har oplevet besøgsfremgang i 2017. 

Blandt andet har man hos Gammel Estrup - Herregårdsmuseum ved Auning mønstret mere end 100.000 besøgende.

Besøgstal for Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

2012: 96.954
3013: 94.073
2014: 94.096
2015: 89.723
2016: 97.817
2017: 100.772

Besøgstallet er opnået sammen med nabomuseet Det Grønne Museum, da de to museer har fælles billet.

Hos Naturhistorisk Museum i Aarhus satte man i 2017 besøgsrekord for 5. år i træk, da museet nåede næsten 90.000 gæster på selve museet, hvilket er en stigning på 8 procent i forhold til 2016.