Eksperter er bekymrede: Virolog foreslår forsamlingsforbud på 10 personer

Tidligere direktør i Statens Serum Institut mener, at et forsamlingsforbud på ti også ville kræve lukning af skoler.

Et forsamlingsforbud er et fornuftigt og meget effektivt indgreb, lyder det fra ekspert. Foto: Colourbox / TV 2 Grafik

Det er ikke et kønt billede, der tegner sig, når man kigger på smittetallene i Østjylland - eller på landsplan.

Silkeborg, Skanderborg, Aarhus, Randers, Horsens og Odder er alle over bekymringsgrænsen på 20 smittede per 100.000 indbyggere inden for en periode på syv dage. 

Læs også Endnu en skole må bukke under for coronasmitte: Lukker i en uge

I Aarhus er 197 personer konstateret smittet i løbet af weekenden. Det giver en et såkaldt incidenstal på 104 - langt over de 20, som er grænsen. 

I alt har 362 personer modtaget en positiv coronatest inden for en uge i Aarhus. 

Det tog ikke mange minutter, før der mandag formiddag var lang kø ved en mobil testenhed ved Aarhus Universitet.

Kunne hurtigt slå virus ned

Enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Overlæge Charlotte Hjort, er særligt bekymret for situationen i Aarhus.

”Udviklingen i Aarhus er alvorlig, og der er fortsat behov for at følge situationen tæt. Der er fortsat mange unge blandt de smittede. Vi vurderer løbende i samarbejde med Aarhus Kommune og Region Midtjylland, om nye tiltag skal sættes i værk,” lyder det i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Alt 'udsolgt' ved testenhed efter en halv time

Det billede, vi ser netop nu, er forventeligt, lyder det fra overlæge Lars Østergaard. Foto: TV2

Smitten er ikke ude af kontrol, men den bevæger sig ikke i den rigtige retning, mener ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus og professor på Aarhus Universitet, Lars Østergaard.

- Det er en rigtig god idé, hvis man gør en ekstra indsats med af holde afstand og spritte hænder, når man bevæger sig i det aarhusianske miljø, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det forventeligt, at situationen i Danmark er, som den er, netop nu?

- Det er det billede, vi kan forvente, med de indsatser, der er i øjeblikket. Hvis man lukker Danmark ned, så kunne man rimelig hurtigt slå virussen ned, men det er ikke min beslutning, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Overlæge med klart råd til unge: Bliv testet - også hvis det bare er hoste eller tør hals

Bedre end at lukke ned

Udsagnet kommer samme dag som professor i virologi og immunologi på Oxford University, Astrid Iversen, foreslår at justere forsamlingsforbuddet, så man maksimalt må samles 10 og ikke 50, som det er tilfældet nu.

- Det er et fornuftigt og meget effektivt indgreb at benytte sig af. Om det skal gøres, er jo ikke op til mig, men ud fra et epidemiologisk synspunkt, er det absolut fornuftigt, siger Astrid Iversen til TV 2.

Det kan lyde hårdt, men det er relativt mildt i forhold til at lukke samfundet helt ned på et tidspunkt, siger Astrid Nielsen om en skærpelse af forsamlingsforbuddet. Foto: Henning Bagger

Astrid Iversen foreslår foruden en skærpelse af forsamlingsforbuddet, at man udvider kravene for brug af mundbind, og så minder professoren om, at et såkaldt superspreder-event ikke behøver omfatte flere hundrede smittede:

- Mange tror, at man er nødt til at være mange sammen, men superspredning betyder bare, at mere end én person bliver smittet ved samme lejlighed. Og hvis smittetrykket er højt, behøver man ikke være så mange sammen, for at der er en risiko, siger Astrid Iversen til TV2.

Unge stod i kø ved universitet

I Aarhus er det fortsat de unge, der står for en markant del af stigningen, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Netop de unge var mandag morgen mødt talstærkt op for at blive testet, da Region Midtjylland rullede ud med en mobil testenhed ved Aarhus Universitet. Her er flere end 30 studerende blevet testet positiv.

Regionen havde hurtigt udsolgt af de 514 kønumre, og der var mandag formiddag en lang kø af unge mennesker ved den mobil testenhed. 

01:58

VIDEO: Studenterrådet ved Aarhus Universitet har længe talt for, at det skulle være muligt for de studerende at blive testet nær universitetet. Det blev mandag en realitet.

Luk video

I alt er 27.072 personer bekræftet smittede, siden coronavirus brød ud i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen ser med stor alvor på udviklingen i antallet af smittede. 

Hun siger, at regeringen hele tiden overvejer nye restriktioner og ser brug af mundbind i supermarkeder som en mulighed.