Trods lavere smittetryk og færre indlagte: - Virus er kommet for at blive

Smittetrykket vil stige igen, siger Statens Serum Institut.

Smitterykket er faldet fra 0,9 til 0,7 siden slutningen af april.

Og epidemien i Danmark kan dø ud, hvis vi begrænser genåbningen af Danmark til et minimum.

quote Vi vil ikke slippe af med den her virus. Den vil stadig være med os.

Tyra Grove Krause, afdelingsleder Statens Serum Institut

Det slog Statens Serum Institut fast henholdsvis mandag 12. maj og onsdag 6. maj.

Men det er ikke ensbetydende med, at vi som samfund skal sidde på hænderne, bure os inde i vores boliger og vente på, at epidemien helt forsvinder.

Det siger Tyra Grove Krause, der er afdelingsleder hos Statens Serum Institut, til TV 2:

- Nej. For vi vil ikke slippe af med den her virus. Den vil stadig være med os. Og den vil blomstre op igen. Det er ikke en strategi at forsøge at dæmme den helt ind. Det kan vi simpelthen ikke. Virus er kommet for at blive. Og vi kommer til at skulle leve med den på en eller anden måde i de kommende år, siger hun.

Ikke bred smitte i samfundet

Smittetrykket udtrykker, hvor mange andre en person med covid-19 smitter. Når det er på 0,7, betyder det, at en person gennemsnitligt smitter 0,7 andre.

Hvad er COVID-19 og coronavirus?

Hvis smittetrykket er over 1,0, er det udtryk for, at epidemien accelererer. Hvis det er under 1,0, er det udtryk for, at epidemien aftager. Smittetrykket bygger på antallet af indlagte og ifølge Statens Serum Institut har det været faldende siden 25. april.

Mandagens tal fra smittetryk er udregnet fra prøvedatoen, hvorfor de indlagte kan være smittet 1-2 uger før. Tallet er altså udtryk for, hvordan situationen har været kort efter implementeringen af fase 1 af genåbningen, der blev sat i gang sat 15. april. Derfor kan der være stigninger på vej:

- Man kan ikke udelukke, at der kan være en effekt af første genåbning, som vi ikke kan se endnu, men jeg synes også, at det er betryggende, at vi ikke kan se en påvist smitte ude i samfundet – den kurve er også på vej ned, siger Tyre Grove Krause.

Tallene er opgjort den 11. maj klokken 08:00. grafik: tv2.dk / kilde: Statens Serum Institut
Tallene er opgjort den 11. maj klokken 08:00. grafik: tv2.dk / kilde: Statens Serum Institut

Afdelingslederen er dog positiv og fremhæver blandt andet skolernes – samt danskernes fokus på hygiejne og afstand som altafgørende.

- Der er ikke noget alarmerende tegn på, at der er en smittespredning ude i samfundet lige nu, siger hun.

Smitten vil stige

Også i vores naboland Norge arbejder man med, at der vil komme flere bølger i en epidemi.

Det siger Petter Elstrøm, der er forsker ved det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinsituttet til norske Dagbladet 18. april.

- Hvis vi har et smittetryk på 1,1 forestiller vi os, at vi vil opleve en langstrakt bølge med top i oktober-november, og at antallet så vil falde igen, fordi vi så iværksætter strengere tiltag, siger Petter Elstrøm.

Ifølge forskeren vil bølgen i oktober-november være nummer to, og en tredje bølge kan ramme igen inden foråret 2021, hvis ikke en vaccine når at komme inden.

Derfor handler det blandt andet også om at åbne langsomt, når vi er på et lavt smittetryk, mens vi løbende holder øje med, hvad der sker, siger Tyra Grove Krause.

quote Smitten vil stige. Men vi vil nok først se det om et par uger.

Tyra Grove Krause, afdelingsleder Statens Serum Institut

- Smitten vil stige. Men vi vil nok først se det om et par uger. Og så skal vi fortsat holde afstand og være omhyggelige med håndhygiejnen, for det er én af de ting, som vi ved virker, siger Tyre Grove Krause, der understreger, ”vi fortsat arbejder på ustabilt grund”.

Statens Serum Institut og Tyra Grove Krause fremhæver blandt andet afstand mellem mennesker som en ”afgørende” faktor.

Sundhedsstyrelsen lempede imidlertid flere anbefalinger søndag.

Blandt andet den afstand, som styrelsen opfordrer danskerne til at holde fra hinanden. Fra at være to meter bliver denne nu ændret til én meter, fordi dette ”i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”.