Signe Marie Frost
23. maj 2022, kl. 19:56
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Østjyllands dyreste og billigste sommerhusområder ligger bare 40 kilometer fra hinanden
Se listen over de dyreste og de billigste sommerhusområder i Danmark i artiklen.
Sommeren står for døren, og der går ikke længe, før mange danskere rammes af lysten til at forlade de støvede storbyer til fordel for de danske sommerhusområders friske havluft.
Men hvis du går rundt med drømme om at nyde de kommende lyse nætter og forhåbentlig lune dage fra haven i dit eget sommerhus, kan det betale sig at kigge på nedenstående liste.
Læs også
Nu forholder ministeren sig til PTSD-sagen fra Randers
Der er nemlig stor forskel på prisen på dit sommerhus, alt efter, hvor i landet det er placeret. Mere end 50.000 kroner adskiller kvadratmeterprisen i Danmarks dyreste sommerhusområde fra den i Danmarks billigste.
Afstanden er afgørende
Selvom sommerhusområderne Tisvildeleje i Nordsjælland og Eskebjerg i Vestsjælland kun ligger omkring 60 kilometer fra hinanden i fugleflugtslinje, er der stor forskel på, hvor meget sommerhus, man kan få for pengene.
For et sommerhus på 75 kvadratmeter skal du i Tisvildeleje i øjeblikket af med i omegnen af 4,5 millioner kroner, mens du i Eskebjerg kan få det samme for 770.000 kroner.
Her er Danmarks dyreste og billigste sommerhusområder
Dyrest
- Tisvildeleje: 60.638 kroner per kvadratmeter
- Hornbæk: 59.734 kroner per kvadratmeter
- Egå: 54.161 kroner per kvadratmeter
- Vejby: 43.482 kroner per kvadratmeter
- Gilleleje: 38.883 kroner per kvadratmeter
Billigst
- Eskebjerg: 10.316 kroner per kvadratmeter
- Storvorde: 10.870 kroner per kvadratmeter
- Brovst: 12.633 kroner per kvadratmeter
- Roslev: 13.767 kroner per kvadratmeter
- Ørsted: 13.782 kroner per kvadratmeter
Kvadratmeterprisen er den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris per 1. maj 2022. Tal fra Boliga.dk
Den store forskel skyldes, at sommerhuspriserne i høj grad er afhængige af, hvor tæt sommerhusområdet ligger på de store byer, forklarer Mira Lie Nielsen, der er bolig- og formueøkonom hos Nykredit.
- Vi ved, at folk helst ikke kører mere end 50 kilometer. Mange, der køber dyre sommerhuse, bor i de dyreste huse og lejligheder i og omkring København. Afstanden betyder noget, når man fordobler kørslen til Eskebjerg, siger hun til TV 2.
I Eskebjerg handler det måske mere om bare at få et sommerhus og et fristed og ikke om alt det, der ligger udenom.
En nordkyst præget af penge
Ud af de fem dyreste sommerhusområder ligger fire ikke langt fra hinanden på Sjællands nordkyst.
Og det er ifølge Mira Lie Nielsen ikke tilfældigt, at det netop er i Tisvildeleje, Hornbæk, Vejby og Gilleleje, at sommerhuskøberne med de største lommer køber sommerhuse og har gjort det i mange år.
- Køberne er måske kommet i området fra de var børn, deres venner har muligvis sommerhuse i området, og de har lettere adgang til markedet, fordi de har gode kontakter her, fortæller hun.
Samtidig forklarer hun, at områdernes attraktion også skyldes den status, der følger med – og at det høje prisleje får en selvforstærkende effekt.
- Nordkysten har nogle byer, hvor man om sommeren kan møde nogle ligesindede, hvis man kan sige det på den måde. Der dukker butikker op med dyre fødevarer, butikker, der sælger det rigtige tøj, de rigtige stråhatte og det rigtige rosésortiment, siger hun.
Læs også
Kommune efter PTSD-sag: Samfundet bygger på, at alle bidrager
Derudover kan det i disse områder betale sig for køberne at istandsætte deres sommerhuse, og de har pengene til at gøre det.
Danskere, der vælger at købe sommerhus i landets billigste sommerhusområder, karakteriserer Mira Lie Nielsen anderledes.
- I Eskebjerg handler det måske mere om bare at få et sommerhus og et fristed og ikke om alt det, der ligger udenom, fortæller hun.
Forskellen på Jylland og Sjælland
Fire af de billigste sommerhusområder befinder sig i det nordlige Jylland. Og det skyldes blandt andet afstanden til København, siger Mira Lie Nielsen.
- Basalt set handler det om, at landets største by er et trækplaster for folk med den højeste indkomst og de højest uddannede. De største virksomheder har hovedkontorer der, forklarer hun.
Samtidig har den stigende urbanisering ført til, at der er ekstra tryk på prisen på ejendomme i og omkring de største byer, lyder det.