Kvinde vansiret efter behandling hos omstridt kirurg: - Jeg beder dig om ikke at gå til egen læge

Lægen Said El-Batran har igen og igen fået kritik for sit arbejde. Familie og juraekspert undrer sig over, at han stadig kan virke som læge.

En dag i september lagde 53-årige Samia Ali Azzam sig til rette på briksen i en kosmetisk klinik i Aarhus.

Men da lægen begyndte behandlingen, mærkede hun, at noget var galt.

- Jeg har fået behandling med mikronåle før, men jeg har aldrig nogensinde oplevet sådan en smerte, siger Samia Ali Azzam.

Hun skulle have en såkaldt mikronålebehandling mod grove porer i huden i ansigtet. En behandling, der under normale omstændigheder foregår ved hjælp af en maskine, der med mange små nåle prikker huller i huden for at udjævne den.

Men smerterne blev værre og værre i løbet af behandlingen, fortæller Samia Ali Azzam, og flere gange måtte hun bede lægen om at stoppe.

- Jeg tog smertestillende, da jeg kom hjem, men smerten gik ikke væk. Det føltes, som om mit hoved var ved at eksplodere, siger Samia Ali Azzam.

Hendes ansigt var hævet op, og hendes kinder var fyldt med store, åbne sår.

Lægen, der behandlede hende, er den 57-årige Said Ahmed El-Batran. En mand, der gennem de seneste mange år har været i myndighedernes søgelys for talrige fejlagtige behandlinger.

53-årige Samia Ali Azzam fik en såkaldt mikronålebehandling udført af lægen Said Ahmed El-Batran. Men behandlingen gik helt galt, og nu risikerer hun at få varige ar i ansigtet. Foto: Privat
53-årige Samia Ali Azzam fik en såkaldt mikronålebehandling udført af lægen Said Ahmed El-Batran. Men behandlingen gik helt galt, og nu risikerer hun at få varige ar i ansigtet. Foto: Privat

Kritiseret for lægefagligt arbejde igen og igen

Said El-Batran har speciale i kirurgi og har blandt andet omskåret muslimske drenge, lavet fedtsugninger og andre kirurgiske indgreb i sit virke som læge.

Gennem årene har han gentagne gange fået kritik for sit arbejde. Første gang i 2006, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserede ham for manglende journalføring i forbindelse med omskæringen af en dreng.

Også dårlig hygiejne og uhumske forhold under operationer har flere gange fået myndighederne til at kritisere Said El-Batran, tage ham under skærpet tilsyn og give ham påbud.

Siden er rækken af kritiske sager mod ham kun blevet længere, og i 2016 blev han frataget retten til at omskære drenge. Sidste år blev dette forbud dog ophævet på grund af en fejl i Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket udløste kritik fra politisk side.

Se en tidslinje over sagerne nederst i artiklen.

Said El-Batran har flere gange i løbet af de seneste 16 år været i mediernes og myndighedernes søgelys. Foto: TV 2
Said El-Batran har flere gange i løbet af de seneste 16 år været i mediernes og myndighedernes søgelys. Foto: TV 2

Said El-Batran arbejder i virksomheden Verdens Kirurgisk Kosmetologisk Center, der er registreret på hans privatadresse i Odense og ejet af hans kone.

Virksomheden har også åbnet en klinik i Aarhus kaldet Clinique.S: Kirurgisk kosmetologisk klinik, og det var her, at Samia Ali Azzam blev behandlet mod porer i huden.

- Fik lokalbedøvelse tre gange

Samia Ali Azzam hørte om Said El-Batran via en bekendt og kontaktede lægen, fordi hun gerne ville have en mikronålebehandling med en såkaldt Dermapen.

Ifølge Samia Ali Azzam forklarede Said El-Batran, at han havde en lignende maskine, som ville give bedre resultater.

- Han sagde den anden maskine havde flere nåle og derfor var bedre, siger Samia Ali Azzam.

Det sagde Samia Ali Azzam ja til, og kort efter mødte hun op til behandlingen med den, ifølge lægen, bedre maskine.

Hvilken maskine, der er tale om, ved hun stadig ikke. Men mere end to måneder senere har Samia Ali Azzam fortsat store ar efter behandlingen på begge kinder og på hagen.

Samia Ali Azzam havde store smerter under behandlingen, men ifølge Samia Ali Azzam forsikrede lægen hende om, at det var normalt med smerter under behandlingen.

Hvorfor stoppede du ikke behandlingen, når det gjorde så ondt?

- Jeg stolede på ham. Men jeg havde smerter og fik lokalbedøvelse tre gange undervejs. Til sidst sagde jeg til ham, at han skulle stoppe, fordi jeg ikke kunne holde det ud, fortæller hun.

Vagtlæge konstaterede forbrændinger

Behandlingen stoppede, og Samia Ali Azzam gik hjem. Kort efter skrev hun til Said El-Batrans sekretær, at smerterne var uudholdelige, og at hun ville gå til egen læge for at få hjælp.

Men det mente Said El-Batran ikke, at hun skulle.

- Tro mig, der er intet farligt overhovedet. Jeg beder dig om ikke at se din egen læge, så vi kan løse problemet, sagde Said El-Batran på arabisk i en lydbesked til Samia Ali Azzam, som TV 2 er i besiddelse af.

Sammen med sin datter Mena Azzam besluttede Samia Ali Azzam alligevel at ringe til vagtlægen to dage efter behandlingen.

Vagtlægen konstaterede, at Samia Ali Azzam flere steder i ansigtet havde andengradsforbrændinger. To dage senere gik hun til egen læge, der konstaterede en forværring af sårene på Samia Ali Azzams kinder, viser hendes journal, som TV 2 har set.

Hun blev henvist til en hudlæge, der straks sendte hende til videre til hudafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Opfordrede til ikke at gå til egen læge

Undervejs forsøgte Said El-Batran gentagne gange at stoppe Samia Ali Azzam i at gå til de danske sundhedsmyndigheder.

Han gav hende forskellige salver og medicin, og ifølge Samia Ali Azzam tilbød han hende også en kontant erstatning, ligesom hun også fortæller, at han tilbød hende at få rettet op på fejlen hos læger i Egypten eller Tyrkiet. Det afviste hun.

I en anden lydbesked siger Said El-Batran:

- Hold kontakten med os, fordi din læge har ikke så meget forstand på den slags. Hold kontakten med os, og jeg lover dig, at alt bliver bedre end før.

- Jeg beder dig derfor ikke at gå til egen læge, fordi vi ikke gider problemer fra den spæde start. Jeg beder dig.

Said El-Batran har netop åbnet en ny klinik i Aarhus. Det var her, Samia Ali Azzam blev behandlet. Foto: Jonas H. R. Moestrup / TV 2
Said El-Batran har netop åbnet en ny klinik i Aarhus. Det var her, Samia Ali Azzam blev behandlet. Foto: Jonas H. R. Moestrup / TV 2

Samia Ali Azzam og hendes datter mener ikke, at Said El-Batrans reaktion kan tolkes på andre måder, end at han ikke ønsker at komme i myndighedernes søgelys efter fejlbehandlingen.

Ordlyden "den spæde start" er ifølge Samia Ali Azzam en henvisning til Said El-Batrans nyåbnede klinik i Aarhus.

- Han vil ikke vil have, at myndighederne ved, hvad han har gjort. Han vil ikke have problemer, fordi han lige har åbnet en forretning, siger hun.

- Hun er skamferet for livstid

TV 2 har vist billederne af Samia Ali Azzams skader til formanden for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, Jens Jørgen Elberg.

Han har aldrig set noget lignende i forbindelse med en mikronålebehandling og har svært ved at forstå sig, hvordan det er sket.

- Her er der tale om en hudforyngende, meget overfladisk behandling, som kun har til formål at skabe lidt ekstra glød og lidt opstramning af vævet. Set i den relation er det en fuldstændig forfærdelig og helt uacceptabel komplikation, vi sidder og kigger på her, siger Jens Jørgen Elberg.

Han vurderer, at skaderne er uoprettelige.

- De her ar lader sig ikke sådan korrigere, sådan så det kommer til at se normalt ud igen. Så i princippet er hun skamferet for livstid, siger Jens Jørgen Elberg.

Said El-Batran nægter at tale med TV 2

TV 2 har på flere måder - uden held - forsøgt at forelægge kritikken for Said El-Batran. Da TV 2 efter at have opsøgt ham på hans adresse i Odense ringer til ham, forløber samtalen således:

- Jeg beder dig om ikke at ringe igen. Ellers ringer jeg til politiet, siger Said El-Batran.

Said, kan vi ikke bare lige tale sammen?

- Nej, jeg skal ikke snakke med dig.

Hvorfor? Du ved slet ikke, hvad jeg vil.

- Jeg er ligeglad. Du er journalist, jeg gider ikke snakke med dig. Slut, siger Said El-Batran.

I 2017 talte TV 2 med Said El-Batran i forbindelse med en sag, hvor hans navn stod på en reklame for en omskæringsklinik - selvom han på dette tidspunkt havde forbud mod at omskære drenge. Foto: TV 2
I 2017 talte TV 2 med Said El-Batran i forbindelse med en sag, hvor hans navn stod på en reklame for en omskæringsklinik - selvom han på dette tidspunkt havde forbud mod at omskære drenge. Foto: TV 2

Ekspert undrer sig

Lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, har fulgt sagerne om Said El-Batran gennem de seneste ti år. Han er bekymret over, at lægen stadig behandler patienter.

- Det er mange fejl begået over en lang årrække, der samlet set giver et bekymrende billede af det faglige niveau, der bliver præsteret, siger Kent Kristensen til TV 2.

Han undrer sig over, at sundhedsmyndighederne ikke har sat en stopper for Said El-Batrans lægegerning.

- Fejlene er så mange og så gentagne, at der er grund til at overveje, om han i det hele taget opfylder betingelserne for at kunne praktisere som læge, siger Kent Kristensen.

- En læge gør ikke sådan noget

Samia Ali Azzam har meldt Said El-Batran til politiet, fordi hun har følt sig truet af ham, da hun valgte at gå til sin egen læge.

Sammen med sin datter har hun også meldt Said El-Batran til Styrelsen for Patientsikkerhed, der i øjeblikket undersøger sagen nærmere.

- Det er klart, at når vi modtager en henvendelse vedrørende en læge, som vi på den måde også i forvejen har sager på, giver det os en ekstra anledning til at undersøge forholdene grundigt, siger Helle Borg Larsen, enhedschef i sundhedsjura, Styrelsen for Patientsikkerhed.

Said El-Batran er fortsat autoriseret læge, men fik i april i år et påbud for at have udvist alvorlig og gentagen kritisabel faglig virksomhed ved mangelfuld journalføring og mangelfuld information.

Samia Ali Azzam og Mena Azzam håber, at de ved at stå frem med kritikken kan forhindre, at andre patienter fejlbehandles af Said El-Batran.

De forstår ikke, hvordan han fortsat kan få lov at arbejde som læge.

- Efter de her skader og den måde, han har snakket til mig på, mener jeg ikke, han er en læge. En læge gør ikke sådan noget, siger Samia Ali Azzam.

- Jeg tænker, at myndighederne skal dykke helt ned i, hvad den mand har gang i, tilføjer Mena Azzam.

Sagerne om Said El-Batran