Mangel på elever får hotelkæde til at give jobgaranti

​​​​​​​Hotelkæden Scandic Hotels vil have flere elever. Manglen får dem til at tage skrappere midler i brug: De lover jobgaranti.

Hotelkæden Scandic vil give alle deres elever jobsikring. Foto: Troels Sørensen

I samarbejde med TV SYD

Konkurrencer, virksomhedsbesøg og fest står i dag på menuen for Scandic Hotels 60 elever på Scandic Bygholm Park i Horsens. Hotelkæden inviterer til den årlige elevkonference i håb om at fastholde eleverne, uanset om de er kok, tjener eller receptionist.

Læs også Erhvervsskolerne skal stadig spare næste år

Men for at fastholde eleverne kræver det, at der er nogen at fastholde, og det er her Scandic Hotels er ved at komme i problemer.

De 60 elever fra alle Scandic-hotellerne bruger hele fredagen på elevkonference i Horsens. Foto: Troels Sørensen

Færre unge vælger nemlig erhvervsuddannelserne, herunder hotel- og restauration, og det betyder, at Scandic ikke får alle de elever, de gerne vil.

- Vi er i en branche, der er i massiv vækst, og vi er udfordret på at have folk til at klare den vækst, der er inden for udebespisning og hoteldrift, forklarer føde- og drikkevaredirektør, Karsten Felvang Nielsen, til TV SYD.

Antallet af unge, der begynder på en erhvervsuddannelse

  • 2013: 95.401 unge
  • 2014: 97.818 unge
  • 2015: 93.781 unge
  • 2016: 81.353 unge
  • 2017: 73.392 unge
     

Kilde: Danmarks Statistik

Alle elever får et arbejde

Den manglende interesse for branchen vil hotelkæden nu gøre noget ved. De vil tilbyde jobgaranti for alle elever, når de er færdiguddannet. Det meddeler de fredag under elevkonferencen i Horsens.

- Vi er Danmarks største hotelkæde, og vi vækster 60 procent på vores kapacitet over de næste fire år, så vi er godt klar over, at vi skal ud og have fat i en masse nye fantastiske kollegaer, og det skal vi gøre noget ekstra for, siger Karsten Felvang Nielsen.

02:40

VIDEO: Færre unge vælger uddannelsen som kok. Det kan du se mere om her i videoen, der er fra november 2018.

Luk video

Karsten Felvang Nielsen håber at kunne fordoble elevtallet hos Scandic Hotels over det næste år:

- Vi håber ved at tilbyde jobgaranti, at vi kan tiltrække måske 20 til 30 personer ekstra, der siger ’det vil vi rigtig gerne’.

Mathias er sikret et job

Jobgarantien gælder ikke kun for de kommende elever, men også de nuværende. En af dem er Mathias Berner, og han er glad for muligheden, som jobsikringen giver.

Læs også Måske årets lærer: Elever er masterchefs for en dag

- Det, synes jeg, er helt fantastisk. Scandic er et godt sted at arbejde, og det giver et stabilt fundament til, at du kan gøre, hvad du vil, siger han til TV SYD.

Mathias er med jobsikringen nu sikker på at have job efter endt uddannelse, hvis han vil fortsætte hos Scandic Hotels. Foto: Troels Sørensen

Mathias Berner er inde i sit andet år som kokkeelev på Scandic Palace Hotel i København, men har på grund af elevkonferencen taget turen til Horsens. Han har tidligere arbejdet i tøjbranchen, men nu følger han sin drøm om at blive kok. Uanset mener han, at der mangler interesse for erhvervsuddannelserne:

- Vi mangler generelt folk i håndværksfag. Om det er i et køkken eller stå at slå med en hammer. Håndværksfag bliver meget negligeret i forhold til akademiske fag, og det synes jeg er en fejl.

Læs også Trods jobgaranti efter uddannelse: Færre unge vil være kok

Noget jobsikringen forhåbentlig er et skridt på vejen til at ændre.

Herunder kan du se mere om jobgarantien i videoen, som TV SYD har lavet.