Erhvervsskolerne skal stadig spare næste år

Erhvervsuddannelserne får 3500 kroner mindre per elev næste år, selv om regeringen og DF har lovet et løft

På Tradium i Randers var der i sidste uge glæde over, at de fik flere penge mellem hænderne. Nu ender de måske alligevel med at skulle skære ned.

Selv om regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at droppe det årlige sparekrav på de faglærte uddannelser, vil skolerne alligevel ifølge Jyllands-Posten skulle skære ned.

Det viser tal fra Undervisningsministeriet, der har regnet på effekterne af den aftale, som regeringen og dens støtteparti indgik i sidste uge.

Virkeligheden er, at der er færre penge at drive erhvervsuddannelser for næste år end i år.

Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

En aftale, der af partierne blev kaldt en "ekstraordinær indsats" for erhvervsuddannelserne og et "kæmpe løft".

Her blev det tre år gamle omprioriteringsbidrag for erhvervsuddannelserne sløjfet, så skolerne ikke længere skal spare to procent hvert år.

05:07

VIDEO: I sidste uge kunne vi fortælle, at de på erhvervsskolen Tradium i Randers jubler de over, at de ikke længere skal spare to procent årligt.

Luk video

Men selv om skolerne dermed slipper for at spare 1,38 milliarder kroner frem til 2022, vil de fortsat få 3500 kroner mindre per elev næste år, viser tallene.

Det vil få konsekvenser, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Læs også Håndsrækning til erhvervsskoler: - Det er helt fantastisk

Han understreger over for Ritzau, at der er glæde over at blive fritaget for omprioriteringsbidraget fra 2019 og fremefter.

- Men virkeligheden er, at der er færre penge at drive erhvervsuddannelser for næste år end i år, siger han.

Det hænger ikke rigtig sammen.

Lars Kunov, direktør i Danske Erhversskoler og -Gymnasier

At kalde aftalen et "kæmpe løft" er i hans øjne at stramme den.

- Et løft består jo i, at noget går opad, så når noget går nedad, så kan man vel ikke tale om et kæmpe løft. Det hænger ikke rigtig sammen, siger han til Ritzau.

På Tradium i Randers kan mandt blandt andet læse til tømrer, smed, elektriker og frisør.

Da regeringen og DF i sidste uge præsenterede, at det årlige sparekrav på to procent ville blive sløjfet, var der ellers glæde på Tradium i Randers.

- Det er rigtigt superdejligt. Det gør, at underviserne kan få lov at udvikle og formidle den viden, som de brænder så hårdt for til de unge mennesker, sagde Anders Samuelsen, uddannelsesleder på Tradium i Randers, den 6. november til TV2 ØSTJYLLAND.

Dropper kvalitetsudviklingspulje

Regnestykket for erhvervsskolerne går i minus, fordi regeringen og DF, ud over at afskaffe omprioriteringsbidraget, også dropper en "kvalitetsudviklingspulje" til 173 millioner kroner om året.

DF's finansordfører, René Christensen, fastholder, at erhvervsuddannelserne får et "kæmpe løft".

Ordføreren fremhæver, at DF og regeringen har afsat 600 millioner kroner, som skolerne de næste fire år skal lave nye initiativer for.

Læs også Peter og makkeren indtog podiet ved EuroSkills

Det omfatter blandt andet et nyt grundforløb for unge voksne. Selv om det ikke giver flere penge per elev, er det en god prioritering, mener han.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, det er for tidligt at gøre regnestykket op. Han henviser til, at der fortsat forhandles om en endelig aftale med resten af Folketingets partier.