Juletræ spærrer vejen for blinde - nu kommer der en opsang
26-årige Oliver Kristensen er næsten blind og afhængig af de ledelinjer, der skal vise ham vej. Tirsdag oplevede han endnu en gang, at netop ledelinjerne var spærrede - og det vil han ændre.
Linjer og prikker bryder sten og fliser. De ligger i jorden på gågader, banegårde og på fortove. Nogle opdager dem slet ikke, mens de for andre er afgørende.
De særlige mønstre bliver kaldt ledelinjer og er en sti til blinde. Men fordi mange ikke opdager dem, bliver der sjældent taget hensyn, og alt fra biler til tøjstativer blokkerer dem. Og nu også grantræer.
- Hvis man er 100 procent blind, ville man blive viklet helt ind i det træ, og det bliver jeg sur over. Nu er jeg så priviligeret, at jeg kan se lidt, så jeg føler, at jeg har en form for ansvar for at tale for dem, der ikke ser så godt, siger Oliver Kristensen.
Julen stod i vejen
Det er ikke helt nyt at se et grantræ i byen på denne årstid, men midt på ledelinjerne på gågaden i Horsens, stod der tirsdag et i vejen.
Dét grantræ blev dråben i et hav af oplevelser med spærrede ledelinjer for Oliver Kristensen.
- Hvis man går i sine egne tanker og tænker, at man er i sikkerhed for at gå ind i nogen på de linjer, og så alligevel møder noget fysisk, så synes jeg, det er ret uretfærdigt, for det er netop der, man burde være i sikkerhed, siger han.
Det gentagne problem har fået ham til at skrive et opslag i Facebookgruppen 'Horsens'.
- Jeg sad sammen med en veninde, og da jeg skrev opslaget, sagde jeg til hende, at nu begyndte en mulig kamp. Jeg regnede med, at der ville komme kritik tilbage, men det var overhovedet ikke det, jeg blev mødt af, fortæller han.
Et vigtigt redskab
26-årige Oliver Kristensen er næsten blind, og for ham er de lange linjer og små prikker vigtige for at kunne komme sikkert fra ét sted til et andet.
- Det er en slags helle for blinde, hvor man ligesom ved, hvor man er henne i bybilledet, siger han.
Alligevel oplever han flere gange om ugen, at deres helle er inddraget til udstilling af varer. Senest i går oplevede han endnu en gang, at linjerne var spærret.
- Nogle gange går jeg ind i butikker og brokker mig, og andre gange går jeg uden om - man skal vælge sine kampe med omhu. Men lige i går blev jeg ret påvirket af det, fordi jeg havde været ude for en anden oplevelse inden, fortæller han.
Kort inden havde han oplevet at stå i vejen for en kunde i et supermarked, fordi han ikke kunne se.
Ny viden
Facebookopslaget har fået mange reaktioner, og flere skriver blandt andet, at de ikke vidste, at linjerne havde netop dette vigtige formål.
- Det var ikke et surt opstød, det var mere en kærlig, løftet pegefinger. Jeg er godt klar over, at der ikke er særlig mange, der ved, hvad ledelinjerne går ud på. De tror bare, det er en fancy form for design i de sten, der er lagt. Så det var mere en information end noget andet, fordi jeg godt ved, at folk typisk ikke kan gøre noget ved det, før de bliver informeret, siger Oliver Kristensen.
- Folk ønsker tit at tage hensyn, når de ved, der er et hensyn at tage, siger han.
Han håber derfor, at den venlige opsang på Facebook kan gøre en forskel. Både for ham selv, men også dem der er helt blinde.
- I starten sad jeg tilbage med en følelse af uretfærdighed og en lille smule vrede, for jeg føler, det er en meget gentagen ting, som jeg ikke synes er retfærdigt. Men efterhånden som jeg har tænkt det i gennem og mødt folks kærlighed, er jeg meget mere håbefuld for, at der måske kommer en ændring, siger Oliver Kristensen.