Fotovogne skal dæmpe farten på motorveje

Fremover kan bilister blive blitzet på motorvejene i Sydøstjylland. Hidtil har politikredsen kun brugt fotovogne på motorveje ved vejarbejde.

Synet af et fartkamera på en trefod i vejkanten og en fotovogn parkeret på en rasteplads, har trafikanter på motorvejene i Sydøstjyllands Politikreds kunnet møde hen over sommeren.

quote Der sker mange ulykker på motorvejene på grund af for høj fart og for lille afstand. Derfor tager vi nu fotovogne i brug her også.

Jesper Engelund, Sydøstjyllands Politi

Mange fartsyndere har også allerede fået en bødehilsen i deres E-boks - og flere er på vej.

Siden 2016 har det været teknisk muligt at gennemføre fartkontrol langs motorvejene med de såkaldte ATK-biler, der er den officielle benævnelse for politiets fotovogne.

Hidtil har både Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi dog alene valgt at bruge fotovogne ved vejarbejder på motorvejstrækninger.

Høj fart og for lille afstand

Ifølge Rigspolitiet blev der i 2018 uddelt 119.939 fartbøder fra fotovogne på de danske motorveje - men i det syd- og sønderjyske kun er sket i forbindelse med vejarbejde.

Det har Sydøstjyllands Politi nu valgt at ændre på. Onsdag eftermiddag var fotovognen stillet op ved rastepladsen Skærup Øst.

Fra onsdag sidder Sydøstjyllands Politi klar i fotovogne til at fange fartsyndere på motorvejen.
Fra onsdag sidder Sydøstjyllands Politi klar i fotovogne til at fange fartsyndere på motorvejen. Foto: Sydøstjyllands Politi

- Der sker mange ulykker på motorvejene på grund af for høj fart og for lille afstand. Derfor tager vi nu fotovogne i brug her også, siger, siger Jesper Engelund, der er leder af færdselafdelingen ved Sydøstjyllands Politi.

Hidtil er fartkontrollen på de lokale motorveje sket med lasermåling og motorcykelbetjente og videobiler.

quote Tallene viser klart, at trafikanterne overtræder hastighedsgrænserne.

Jesper Engelund, Sydøstjyllands Politi

Sikkerheden skal være i orden for både trafikanterne på motorvejene og operatøren på fotovogne - og det har indtil nu fået de to lokale politikredse til kun at bruge ATK-bilerne ved vejarbejde, hvor fotovognen kunne sikres med midlertidig autoværn.

-  Nu har vi hen over sommeren gennemført en række fartkontroller, hvor fotovognen står parkeret i sikker afstand på en rasteplads. De første erfaringer viser, at det ikke har skabt farlige situationer - og heller ikke pludselige opbremsninger, når folk opdager trefoden. Desværre viser tallene også klart, at trafikanterne overtræder hastighedsgrænserne, siger fungerende vicepolitiinspektør Jesper Engelund.

Ifølge lederen af færdselsafdelingen er målet at få trafikanterne til at lette trykket på speederen - og ikke at udskrive bøder.

- Derfor vil vi meget gerne sprede nyheden om, at vi nu bruger fotovogne på de lokale motorveje, siger Jesper Engelund.

Treårige Emmalina med eget vejskilt: - Sænk farten!

I Odder er en treårig pige også gået ind i kampen mod fartsyndere. Sammen med hendes mor, der er dagplejer i samme hus, som familien bor i, har hun nemlig fået lavet to skilte, der skal få bilisterne til at sænke farten og tænke over, at der er børn lige ud til vejen.

- Folk kører rigtig stærkt, og det er ikke alle der tager hensyn. Dem, der kører ekstremt stærkt, når vi ikke med skiltene, men hvis bare vi kan nå nogle af dem, der kører på vejen, så er vi glade, siger Maja Østerlund Ploug til TV2 ØSTJYLLAND.

Emmalina på tre år er meget stolt af skiltene, der skal få bilisterne på Skalborgvej i Odder til at sætte farten ned.
Emmalina på tre år er meget stolt af skiltene, der skal få bilisterne på Skalborgvej i Odder til at sætte farten ned. Foto: Privatfoto

De to skilte har begge et billede af børnene, der holder til på Skalborgvej. På det ene står der:

”Pas på mig og mine venner. Sænk farten!”

Og på det andet står der:

”Kære bilist, Vi be’r dig inderligt passe på vores guldklumper, når de skal til og fra skole. På forhånd tak! Mvh René og Maja.

Inden René og Maja selv valgte at sætte skiltene op, forsøgte de at få hjælp fra Odder Kommune:

- Jeg har skrevet ind til Vej og Park for at få sat skilte op med fartnedsænkning, eller et skilt der kunne gøre opmærksom på, at der er ”legende børn”. Desværre oplevede vi, at kommunikationen var meget langsom, så vi droppede det, og satte vores egne skilte op, fortæller Maja Østerlund Ploug.

VIDEO: Se hele indslagt med treårige Emmalina, der har taget kampen op mod fartsyndere, her.