Østeuropæiske tyveri-turister er en stor byrde for politiet

48 østeuropæere er gennem det seneste år anholdt og fremstillet i retten for at begå kriminalitet i Midt- og Vestjylland

Østeuropæere tegner sig for en stor del af den kriminalitet, der begås i Danmark. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV MIDTVEST

Politiet oplever store problemer med kriminelle østeuropæere, der rejser til Danmark for at begå kriminalitet. Det viser tal fra Midt- og Vestjyllands Politi, der blandt andre omfatter Silkeborg Kommune. 

- De kommer herop i nogle rates, og så er de her typisk i en uge eller 14 dage. Hvis vi er heldige at få færden af dem, så kan vi følge dem og se, hvad de laver. De fleste af dem, vi følger, laver kriminalitet, fortæller Poul Fink, der er politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Læs også Flere og flere indvandrere fra Østeuropa: Største andel i Horsens

I 2009 oprettede politiet en mobil tyverigruppe, som består af specialuddannede politifolk. Gruppens primære opgave er at fange udlændige, der målrettet rejser til Danmark for at begå kriminalitet.

01:36

VIDEO: Østjyllands Politi gjorde tidligere på året tricktyveri til et fokusområde resten af året. Det skabte blandt andre glæde hos en butiksindehaver i Rønde. Indslaget er fra 16. marts 2018.

Luk video

Arbejder i døgndrift

Den mobile tyverigruppe hos Midt- og Vestjyllands Politi har det seneste år anholdt og fremstillet 53 personer.

50 af dem er udlændige, og 48 af dem er østeuropæer. Østeuropæere tegner sig altså med andre ord for en stor del af den kriminalitet, som mobilgruppen indfanger.

Læs også Østeuropæer snød ansat i børnetøjsbutik

- Jeg vil ikke fortælle, hvor mange vi er i gruppen, men vi bruger mange ressourcer. De har lange arbejdsdage - nogle dage helt op til 24 timer, fortæller politikommissæren. 

Poul Fink er leder af den mobile tyverigruppe, og han er overbevist om, at gruppens arbejde er med til at forhindre, at flere kriminalitets-turister slipper afsted med deres ugerninger.

Politikommissær Poul Fink fremviser nogle af de tyvekoster, som den mobile tyverigruppe hos Midt- og Vestjyllands Politi har konfiskeret. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det lønner sig, for hvis vi ikke havde haft den gruppe, så havde vi haft dobbelt så mange indbrud, fortæller Poul Fink.

Kan du forstå, hvis der er nogle, der mener I ikke gør nok?

- Ja, helt sikkert, men vi gør det, vi kan.

Læs også Firma tvinges til at fjerne ulovlig østeuropæisk chauffør-lejr