Flere og flere indvandrere fra Østeuropa: Største andel i Horsens

På 28 år er antallet af østeuropæere, der er flyttet til Danmark, mere end syvdoblet. Horsens har den største andel af østeuropæiske indvandrere

01:42

Muligheden for at møde en Pavel, Svetlana eller Goran i Danmark er blevet mærkbart større de seneste år. Siden murens fald er antallet af østeuropæere, der bor i Danmark mere end syvdoblet, viser en ny analyse fra Momentum.

I Horsens har man allerflest østeuropæiske indvandrede i alderen 20-64 år – nemlig over otte pct af alle indbyggere. I Østjylland er der også mange på Samsø, imens der er færrest i Skanderborg.

Andelen af østeuropæiske indvandrede blandt alle 20-64 årige i procent

Horsens - 8,1
Samsø - 6
Norddjurs - 4,4
Randers - 4,4
Silkeborg - 3,4
Favrskov - 3,3
Aarhus - 3,1
Odder - 2,5
Syddjurs - 2,4
Skanderborg - 2,1

Kilde: Momentum

Fælles for langt de fleste af dem er, at deres tilstedeværelse og i særdeleshed arbejdskraft er værdsat.

Hos Tick Cad i Horsens har man for nylig ansat en af de mange østeuropæere. 24-årige Dora Pinter er uddannet maskiningeniør og var lige, hvad virksomheden søgte.

- Hun er teknisk og menneskelig lige præcis den type, vi søgte. Hun var den bedste ansøger, siger medejer af Tick Cad, Leif Jessen Hansen, til TV SYD.

Sproget driller lidt

Og Dora Pinter er altså ikke alene om at være østeuropæisk indvandrer i Horsens Kommune, og heller ikke alene om at være blevet i landet og fået job på en af områdets virksomheder. For de mangler netop arbejdskraft i bestemte brancher.

- Det er det her med, at vi er en produktionskommune med meget industri, landbrug og produktion, siger erhvervsdirektør i Business Horsens, Signe Marie Smidt.

Læs også Ingen gider læse Sundhed og Ernæring: Ved ikke hvad vi laver

En stor del af østeuropæerne uddanner sig på VIA University, og lige nu er mere end hver fjerde studerende her fra Østeuropa.

Dora Pinter blev også uddannet her, og nu er hun ved at falde til på Tick Cad. Det eneste, der driller lidt er sproget. Men hun får undervisning og lærer hen ad vejen.

00:38

Minister vil forhindre, at mange udenlandske studerende forlader Danmark. Hos VIA University College blev den besked tidligere på året mødt med blandede følelser.

Luk video

- Når jeg snakker med kunder, der ringer fra andre steder i Danmark, så er udtalen lidt svær at forstå, griner hun.

Du kan se et indslag om hende og Tick Cad fra TV SYD øverst på siden.